کل 26857
5

بروز پوکی استخوان بر اثر مصرف سیگار و الکل

  • کد خبر : 12071
  • 17 مهر 1396 - 18:34

مصرف دخانیات به ویژه سیگار به عنوان عامل اصلی بروز بیماری های قلبی عروقی و ریوی، سکته های قلبی و مغزی، سرطان ها و مرگ و میر زودهنگام شناخته شده است. 

علاوه بر این تحقیقات نشان می دهند که سیگار موجب کاهش خون رسانی به استخوان ها، کاهش فعالیت سلول های استخوان ساز، کاهش جذب کلسیم غذا و در نهایت بروز بیماری پوکی استخوان می شود. 

سیگار همچنین موجب کم شدن هورمون استروژن (استروژن سبب استحکام استخوان های زنان) در بدن زنان می شود و احتمال کمردرد و آرتریت روماتوئید در سیگاری ها بیشتر است.

شکستگی ها و زخم های جراحی به علت کاهش خون رسانی به بافت های بدن در افراد سیگاری دیرتر جوش می خورند و احتمال عفونت آنها بیشتر است.

این درحالی است که به گفته پزشکان پرهیز از مصرف سیگار و مشروبات الکلی و رعایت سبک صحیح زندگی می تواند به میزان قابل توجهی از بروز پوکی استخوان و عوارض ناشی از آن پیشگیری کند. 

دکتر باقر لاریجانی اظهار کرد: مصرف مناسب کلسیم و ویتامین D، فعالیت فیزیکی، تغذیه مناسب و پرهیز از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی تا حدود زیادی می تواند از بروز این بیماری ناتوان کننده پیشگیری کند. 

وی با بیان اینکه پوکی استخوان تا حدی نیز به ژنتیک و تراکم نسج استخوانی افراد ارتباط دارد، افزود: با این حال با رعایت سبک صحیح زندگی می توان حتی سن ابتلا به این بیماری را در این افراد به تعویق انداخت.

لاریجانی با بیان اینکه از نظر میزان کلسیم و ویتامین D در کشور با کمبود شایع مواجه هستیم، تصریح کرد: این کمبود سبب شده بیماری پوکی استخوان در زنان بالای ۵۰ سال از هر سه زن یک نفر و در مردان بالای ۵۰ سال از هر پنج مرد یک نفر را درگیر کند. 

وی اضافه کرد: افرادی که عارضه ای ندارند، با ورزش و رعایت رژیم غذایی مناسب می توانند کمبود کلسیم و ویتامین دی را جبران کنند؛ ورزش و رژیم غذایی مناسب همچنین می تواند در سنین جوانی نقش خوبی را در افزایش تراکم استخوانی ایفا کند. 

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه مصرف مکمل ویتامین دی تقریبا برای همه افراد در همه سنین لازم است، خاطرنشان کرد: افراد برای مصرف مکمل های ویتامین دی مگر در موارد خاص لازم نیست آزمایش های اندازه گیری این ویتامین را انجام دهند و پزشکان با گرفتن شرح حال از افراد می توانند دوز مناسب برای هر گروه سنی را تجویز کنند. 

لاریجانی با تاکید بر پرهیز خودسرانه مصرف مکمل های ویتامین دی و کلسیم اظهار کرد: لازم است افراد زیر ۵۰ سال روزانه بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ واحد و افراد بالای این سن روزانه ۸۰۰ تا هزار واحد ویتامین D مصرف کنند که بزرگسالان روزانه ۴۰۰ واحد، سالمندان بیشتر از این میزان و زنان باردار نیز بیشتر از سایرین باید این ویتامین را از طریق مکمل های غذایی دریافت کنند. 

وی مهمترین عارضه پوکی استخوان را شکستگی ها به ویژه در ناحیه مچ دست، مهره ها و لگن عنوان کرد و افزود: خطرناک ترین نوع شکستگی های ناشی از پوکی استخوان در شکستگی ناحیه لگن است که با افزایش سن خطر بروز آن افزایش می یابد و بیشترین موارد شکستگی‌ ها در مهره ها اتفاق‌ می افتد که برخی از آنها منجر به کاهش‌ سه سانتی متری قد‌ یا خمیدگی و بروز حالت گوژپشتی به ویژه در زنان سالمند می شود. 

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: به طور کلی پوکی استخوان به عنوان یک بیماری غیرواگیر و خاموش با افزایش سن جوامع رو به افزایش است؛ کشور ایران نیز از این امر مستثنا نبوده و با افزایش جمعیت سالمندان با شمار بیشتری از موارد پوکی استخوان و عوارض ناشی از آن مواجه است. 

لاریجانی اضافه کرد : با توجه به رشد جمعیت سالمندان در ۱۵ سال آینده نظام سلامت کشور با شمار زیادی از سالمندان روبه رو خواهد بود که از هم اکنون باید برای مواجهه با مشکلات، مسایل و بیماری های آن برنامه ریزی شود. (ایرنا)

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=12071

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.