کل 26712
2

مدیریت پسماندهای بیمارستانی در استان مازندران با تاکید بر پسماندهای ژنوتوکسیک

  • کد خبر : 59793
  • 19 مهر 1401 - 10:59
مدیریت پسماندهای بیمارستانی در استان مازندران با تاکید بر پسماندهای ژنوتوکسیک

توضیحات :

فصلنامه سلامت و محیط زیست

 

دوره ۱۲ – شماره ۳ – سال ۱۳۹۸

 

نویسندگان : جواد گرگانی ، رامین نبی زاده ، میترا غلامی ، حسن پاسالاری ، مجتبی یگانه بادی ، مهدی فرزادکیا ، حسینعلی اصغرنیا ، محمد علی ززولی 

 

چکیده :

زمینه و هدف: پسماندهای بیمارستانی با محتوای زباله‌های عفونی، پاتولوژیک، اشیای تیز و برنده، زباله‌های دارویی و ضایعات ژنوتوکسیک در زمره پسماندهای خطرناک قرار دارند. در این میان پسماندهای ژنوتوکسیک اثرات بسیار مخرب موتاژنیک و تراتوژنیک برای انسان دارند. پسماندهای ژنوتوکسیک به داروهای سایتوتوکسیک، شیمیایی و رادیواکتیو، که در درمان سرطان و یا درمان پیوند اعضا به‌کار می‌روند، اطلاق می‌شوند. هدف از این مطالعه بررسی مدیریت پسماندهای بیمارستانی در استان مازندران با تاکید بر پسماندهای ژنوتوکسیک است.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی-مقطعی در ۳۵ بیمارستان دولتی و تامین ‌اجتماعی استان مازندران در سال ۱۳۹۶ انجام گرفت. در این تحقیق کمیت و کیفیت پسماندهای بیمارستانی و ژنوتوکسیک و نحوه مدیریت آنها، از طریق تکمیل پرسشنامه‌های تخصصی مطالعه شد. جهت ارزیابی وضعیت موجود اطلاعات به‌دست آمده در نرم افزار Excel پردازش و تحلیل گردید.

یافته‌ها: میانگین سرانه پسماند به ازای هر تخت فعال بیمارستانی برابر kg ۳/۵۱ بود. این سرانه برای پسماند عادی ۲/۲، عفونی ۱/۲۴، ژنوتوکسیک، شیمیایی و دارویی kg ۰/۱ برآورد شد. میانگین شاخص مدیریت پسماندهای بیمارستانی در استان مازندران حدود ۸۴ از ۱۰۰ است، که نشان‌دهنده وضعیت خوب مدیریت این پسماندها بود. مدیریت پسماندهای ژنوتوکسیک در ۷ بیمارستان تخصصی شیمی درمانی حدود ۶۴ از ۱۰۰ بود، که نشان‌دهنده وضعیت متوسط مدیریت این پسماندها بود. در ۲۸ بیمارستان فاقد بخش شیمی درمانی شاخص مدیریت پسماند ژنوتوکسیک ۴۲ از ۱۰۰ برآورد شد، که نشان دهنده وضعیت ضعیف مدیریت این پسماندها بود.

نتیجه‌گیری: عمدهترین نقطه ضعف در مدیریت پسماندهای بیمارستانی مربوط به مدیریت پسماندهای شیمیایی-دارویی و ژنوتوکسیک بود، بر این اساس بهبود کیفیت مدیریت پسماندهای ژنوتوکسیک و شیمیایی-‌دارویی بایستی در برنامه‌ریزی جدید مورد توجه خاص قرار گیرد.

 

واژه‌های کلیدی : مدیریت پسماند ، پسماند بیمارستانی ، پسماند ژنوتوکسیک

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

لطفا برای دانلود مقاله ” مدیریت پسماندهای بیمارستانی در استان مازندران با تاکید بر پسماندهای ژنوتوکسیک ” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=59793

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.