توضیحات :
فصلنامه سلامت و محیط زیست
دوره ۱۲ – شماره ۱ – سال ۱۳۹۸
نویسندگان : اسفندیار حسنی مقدم ، عبدالرضا بازدار ، مهدی شعبان
چکیده :
زمینه و هدف: میزان نیترات یکی از مهمترین فاکتورهای تعیین کیفیت در سبزیجات است. امروزه بهدلیل استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی حاوی ازت برای تسریع رشد رویشی، بسیاری از سبزی ها دارای درصد بالایی نیترات در رژیم غذایی انسان است. هدف از اجرای این تحقیق بررسی غلظت نیترات در ۴ گونه سبزی کشت شده در دو شهرستان پلدختر و خرمآباد است.
روش بررسی: در این تحقیق میزان نیترات ۴ گونه سبزی شامل تره ایرانی، ریحان، نعنا، تربچه (غده و برگ) کاشته شده در مزارع سبزیکاری شهرستانهای خرمآباد و پلدختر مورد اندازه گیری قرار گرفت. از مزارع مزبور بصورت تصادفی از هر گونه سبزی سه نمونه kg۲ از قسمت مورد مصرف آن جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل شد. میزان نیترات مطابق دستورالعمل موسسه آب و خاک ایران اندازه گیری شد. بدین منظور پس از آماده سازی نمونه ها جذب آنها با دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج nm۵۸۰ اندازه گیری و با توجه به منحنی استاندارد میزان نیترات در سبزیجات مختلف تخمین زده شد.
یافته ها: نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد اثر نوع سبزی ها بر میزان نیترات تجمع یافته در دو منطقه خرم آباد و پلدختر به همراه تیمار شاهد معنی دار بود. مقایسه میانگین داده ها نشان داد، متوسط نیترات در سبزی های مورد مطالعه شهرستان خرم آباد بهترتیب شامل غده تربچه (mg/kg ۲۷۰۱۷)، ریحان (mg/kg ۹۵۰۰)، تره ایرانی (mg/kg ۸۴۰۸)، برگ تربچه (mg/kg ۸۲۳۱) و نعنا (mg/kg ۵۴۵۰) و در شهرستان پلدختر بهترتیب شامل غده تربچه (mg/kg ۱۲۹۳۳)، ریحان (mg/kg ۹۰۶۳)، تره ایرانی (mg/kg ۶۷۰۸)، برگ تربچه (mg/kg ۶۲۹۶) و نعنا (mg/kg ۵۴۵۴) بود که همگی بالاتر از حد مجاز توصیه شده برای مصرف است. متوسط تجمع نیترات سبزی های مزرعه شاهد بهترتیب شامل غده تربچه (mg/kg ۱۵۸۶)، ریحان (mg/kg ۱۱۳۴)، تره ایرانی (mg/kg ۹۰۶)، برگ تربچه (mg/kg ۷۹۴) و نعنا (mg/kg ۶۶۲) بود که در محدوده مجاز برای مصرف قرار داشت.
نتیجهگیری: میزان نیترات اندازه گیری شده در g ۱۰۰ بافت سبزی بهترتیب در غده تربچه (۷/۳۶)، ریحان (۳/۳۷)، تره ایرانی (۲/۷۴)، برگ تربچه (۲/۶۴) و نعنا (۱/۹۸) برابر بیشتر از حد مجاز مصرف روزانه است. با توجه به بالا بودن میزان نیترات در سبزهای مورد مطالعه پیشنهاد میگردد که در مصرف این سبزیجات احتیاط نموده و نیترات سبزیهای تولید شده در استان لرستان در فصول مختلف سال مورد ارزیابی قرار گیرد.
واژههای کلیدی : نیترات ، سبزیهای برگی ، تره ایرانی ، ریحان ، نعنا و تربچه
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>
لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی میزان نیترات در برخی از سبزیهای کشت شده در شهرستانهای پلدختر و خرمآباد در استان لرستان ” از لینک زیر استفاده نمایید.