کل 26869
6

بررسی ارتباط بین تراز فشار صوت با شاخص‌های نارسایی شناختی و آزردگی صوتی در یکی از صنایع سرامیک سازی

  • کد خبر : 40174
  • 15 بهمن 1399 - 2:41
بررسی ارتباط بین تراز فشار صوت با شاخص‌های نارسایی شناختی و آزردگی صوتی در یکی از صنایع سرامیک سازی

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۱۷ – شماره ۱ – سال ۱۳۹۹

 

نویسندگان : روح الله فلاح مدواری ، سمیه فرهنگ دهقان ، میلاد عباسی ، فریدون لعل ، علیرضا فلاح مدواری ، فاطمه حاجی مرادی ، فائزه عباسی بلوچخانه ، یوسف فقیه نیا ترشیزی

 

چکیده :

زمینه و هدف: مواجهه با صدا در محیط کار علاوه بر کاهش سطح شنوایی می‌تواند موجب فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی عروقی، اختلالات گوارشی، رفتاری، روانی و اختلالات خواب شود . مطالعه حاضر به بررسی آزردگی صوتی به عنوان شایع‌ترین پاسخ ذهنی قابل اندازه‌گیری میان افراد در معرض مواجهه با صدا و نارسایی شناختی به عنوان شاخصی از بیان ناتوانی فرد در تکمیل وظایفی که به طور طبیعی قادر به انجام آن است در یک صنعت سرامیک سازی پرداخته است و در عین حال قصد دارد به بررسی ارتباط بین مقادیر تراز فشار صوت با نمرات آزردگی صوتی و نارسایی شناختی بپردازد.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال ۱۳۹۸ روی ۱۰۰ نفر از کارگران صنعت سرامیک سازی انجام شد. ابتدا جهت تعیین مواجهه فردی با صدا، به بررسی مقدماتی بخش‌های تولیدی و نتایج سالانه اندازه گیری صدا پرداختیم، سپس بخش های پرسروصداشناسایی شدند. درانتها جامعه مورد مطالعه به دو گروه مواجهه (۵۰ نفر) و شاهد (۵۰ نفر) تقسیم و پس از یکسان سازی از میان کارکنان بخش تولید و اداری به شرط داشتن معیارهای ورود به مطالعه و رضایت برای شرکت انتخاب شدند.جهت سنجش مقادیر تراز فشار صوت از دوزیمتری مدل ۱۳۵۴ TES و دستگاه تراز سنج صوت استفاده گردید. در عین حال افراد پرسشنامه اطلاعات دموگرافیکی، آزردگی صوتی و نارسایی شناختی(CFQ) را تکمیل نمودند.داده‌ها با استفاده از نرم افزار ۱۹SPSS و آزمون‌های آنالیز واریانس یک طرفه، t تک نمونه‌ای کروسکال – والیس، اسپیرمن و Mann – Whitney مورد آنالیز قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد ۵۰ % از جامعه مورد مطالعه دارای گستره سنی ۳۳-۲۷ سال و ۴۵% آن‌ها دارای سابقه کاری ۵-۳ سال بودند.همچنین نتایج آزمون متغیرهای کیفی در دو گروه مواجهه و شاهد نشان داد که بین سابقه کار، وضعیت تأهل و تحصیلات تفاوت معناداری وجود ندارد ، ولی در مورد متغیر سن تفاوت معنی داری از لحظ آماری وجود داشت (۰۵/۰>p). میانگین مقادیر تراز فشار صوت در گروه مواجهه و شاهد به ترتیب ۴۹/۴ ± ۴۴/۸۶دسی‌بل A و ۰۲/۳ ± ۲۹/۵۹ دسی‌بل A بود. همچنین نمره آزردگی صوتی و نارسایی شناختی در گروه مواجهه به ترتیب ۵۴/۱۰ ± ۷۹/۷۰ و ۹۷/۸ ± ۴۶/۶۳ و در گروه شاهد به ترتیب۹۰/۲۰ ± ۰۹/۲۰ و ۰۰/۸ ± ۱۴/۴۵ به دست آمد. بیشترین میزان آزردگی صوتی در گروه مواجهه در محدوده آزردگی زیاد (۴۴ %) و در گروه شاهد در محدوده عدم آزردگی (۶۸ %) بود. نتایج بررسی نارسایی شناختی نشان داد، میانگین نمرات حواس پرتی، مشکلات مربوط به حافظه، اشتباهات سهوی، عدم یادآوری اسامی در گروه مواجهه به ترتیب ۴۲/۸، ۴۶/۶، ۴۶/۷، ۷۳/۲ بیشتر از گروه شاهد بود. ارزیابی همبستگی بین مقادیر تراز فشار صوت با شاخص‌های آزردگی صوتی(۶۹۴/۰r=۰، ۰۵/۰>p)و نارسایی شناختی(۷۶۸/۰r= ، ۰۵/۰>p) رابطه مثبت و معنادار را نشان داد.

نتیجه‌گیری:بر اساس نتایج این مطالعه میزان آزردگی صوتی و نارسایی شناختی در کارگران این صنعت در سطح بالایی بوده و با توجه به ارتباط مثبت و معنادار بین نمرات این شاخص‌ها با مقادیر تراز فشار صوت می‌توان بیان نمود که  لازم است به منظور حفظ سلامت روان کارکنان و همچنین بهره‌وری آن‌ها اقدامات کنترلی مناسب جهت کاهش مواجهه کارگران با صدا در این صنعت صورت پذیرد.

 

واژه‌های کلیدی : تراز فشار صوت ، آزردگی صوتی ، نارسایی شناختی(CFQ) ، سرامیک سازی

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

لطفا برای دانلود مقاله “بررسی ارتباط بین تراز فشار صوت با شاخص‌های نارسایی شناختی و آزردگی صوتی در یکی از صنایع سرامیک سازی” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=40174

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.