کل 26898
2

بررسی تاثیر سرب بر سلامت روان کارگران شاغل در کارگاه قلعکاری یک شرکت خودروسازی در تهران

  • کد خبر : 10574
  • 01 بهمن 1395 - 0:00
بررسی تاثیر سرب بر سلامت روان کارگران شاغل در کارگاه قلعکاری یک شرکت خودروسازی در تهران

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۶ – شماره ۲ – سال ۱۳۸۸

 

نویسندگان : احمد عبدالملکی ، علی اصغر فرشاد ، سید عباس باقری یزدی ، معصومه نصرتی ، مریم همدانی ، علی محمدی

چکیده:

زمینه و هدف: مفهوم سلامت روانی، در واقع جنبه ای از مفهوم کلی سلامتی است و به کلیه روشها و تدابیری اطلاق می شود که برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های روانی، درمان و توانبخشی آنها به کار می رود. امروزه با پیشرفت فن آور نوین، رشد سریع جمعیت و صنعتی شدن جوامع، روز به روز بر استرس و مشکلات روانی افراد بخصوص کارگران افزوده شده است به گونه ای که بیماری های روانی از عمده ترین عوامل ایجاد کننده ناتوانی و مرگ های زودرس محسوب می شوند. یکی از عوامل شیمیایی تهدید کننده سلامت روان کارگران سرب می باشد که می تواند در نتیجه تماس آنها با آلیاژ گداخته این عنصر و استنشاق دود فلزی برخاسته از سطح فلز مذاب ایجاد مسمومیت و بروز علایم اختلالات روانی گردد. هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر سرب بر روی سلامت روان کارگران کارگاه قلع شرکت خودرو سازی در ایران می باشد.

روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارگران کارگاه قلع کاری و کارکنان بخش اداری یک صنعت خودرو سازی در شهر تهران بود. حجم نمونه شامل ۳۰ نفر کارگر قلعکار و ۳۰ نفر کارمند بخش اداری بودندکه به صورت تصادفی و همگون انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه ۲۸- GHQ بود که بر روی هر دو گروه و بصورت مصاحبه رو در رو توسط محقق و همکاران اصلی تکمیل و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: بررسی آگاهی کارگران کارگاه قلعکاری از وضعیت محیط کار خود نشان داد که تمامی کارگران از نوع ماده و مضربودن آن آگاهی کامل داشتند. ۱۶.۷% از آنها از تاثیر سرب بر بدن اطلاعی نداشته و ۸۰% آنها از ماسک تنفسی، ۴۶.۷% ازپیش بند، ۳۶.۷% پایبند و ۳۰% از گوشی بعنوان وسیله حفاظت فردی استفاده می کنند. میانگین و انحراف معیار نمره کل کارگران بخش قلعکاری در آزمون ۲۸ سوالی سلامت عمومی ۶.۱۷ ± ۷.۹۷ و برای کارکنان اداری ۵.۲۷ ± ۴.۹۳ بوده است که بین میانگین نمرات دو گروه در سطح ۰.۰۴ P< تفاوت معنی دار وجود دارد. در مجموع ۲۸.۳ درصد کارکنان مورد مطالعات از اختلالات روانی رنج می بردند که میزان شیوع آن در کارگران بخش قلعکاری ۳۳.۳ درصد و کارکنان بخش اداری ۲۳.۳ درصد بوده است.

نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که کار با سرب باعث شیوع اختلالات روانی در محیط کار گردیده و موجبات کاهش کارآیی و افت عملکرد می گردد. لذا با توجه به وجود عوامل استرس زای متعدد در کارگاه قلعکاری پیشنهاد می گردد با برگزاری کارگاهها و جلسات آموزشی ایمنی و سلامت روان در چنین محیط های آسیب زا زمینه های پیشگیری و ارتقاء سلامت روان کارگران را فراهم آورد.

واژه‌های کلیدی : سرب ، سلامت روان ، کارگران کارگاه قلعکاری ، خودروسازی ، ۲۸-GHQ

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

بررسی تاثیر سرب بر سلامت روان کارگران شاغل در کارگاه قلعکاری یک شرکت خودروسازی در تهران

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=10574

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.