کل 26912
6

ارزیابی وضعیت ایمنی ذاتی در یک واحد فرآیندی با استفاده از شاخص ایمنی ذاتی یکپارچه (I2SI)

  • کد خبر : 39867
  • 07 بهمن 1399 - 1:48
ارزیابی وضعیت ایمنی ذاتی در یک واحد فرآیندی با استفاده از شاخص ایمنی ذاتی یکپارچه (I2SI)

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۱۷ – شماره ۱ – سال ۱۳۹۹

 

نویسندگان : ابوالفضل مقدسی کوچکسرائی ، مهدی جهانگیری ، مجتبی کمالی نیا ، نادر شرفی

 

چکیده :

زمینه و هدف: ایمنی ذاتی به مجموعه اقداماتی گفته میشود که سطح ایمنی را بدون اضافه کرد ن تجهیزات ایمنی افزایش میدهد. در ایمنی ذاتی به جای کنترل یا پذیرش خطر هدف حذف خطر است. هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت ایمنی ذاتی در ی ک واحد فرآیندی و مقایسه هزینه های آن در مقایسه با هزینه های ایمنی سنتی بود.

روش بررسی: برای ارزیابی وضعیت ایمنی ذاتی فرایند از روش ایمنی ذاتی یکپارچه (Integrated Inherent Safety Index)(I2SI- استفاده شد. این روش از دو زیر شاخص اصلی شامل، شاخص خطـر (HI -H azard Index) و شـاخص پتانسـیل ایمنـی ذاتی (IS PI -Inherent Safety Potential Index) تشکیل شده است. که با استفاده از این دو شاخص، ایمنی ذاتی بـرای هـر فرآیند یا تجهیز محاسبه خواهد شد. هریک از این شاخص ها از زیرشاخصهای مجزایی تشکیل شده اند. در ابتـدا بـا بـرآورد دو شـاخصآسیب (DI -Damage Index) و شاخص کنترل خطر و فرآینـد (PH CI -Process Ha zard Control Index)، شـاخص خطر محاسبه شد. شاخص آسیب نیز براساس میزان آسیب و با مدلسازی وخیم ترین سناریو ممکن با نرم افزار P HAST محاسبه شد.

یافته ها: شاخ ص آسیب برای برج متانزدا بیشتر از باقی تجهیزات محاسبه شد که دلیل آن علاوه بر فشار بالای فرآیندی، حجم بـالای موجودی آن است. همچنین شاخص آسیب برای LP REFR . Circulation Drum که کمترین حجم در نتیجـه کمتـرین مقـدار موجودی را در بین باقی تجهیزات دارد، کمتر از بقیه است. به همین صورت شاخص کنترل خطر فرآیند برای برج متانزدا بیشـتر از بـاقی تجهیزات برآورد شد که نشان دهنده ایمنی ذاتی پایین این تجهیز و نیازمند بودن آن به اقدامات کنترلی است.

نتیجه گیری: شاخص I2SI برای فرآیند مورد مطالعه ۰/۴۱ محاسبه شد که نشان دهنده پایین بوده وضعیت ایمنـی ذاتـی ایـن فرآینـد است. دلیل این موضوع می تواند عدم آگاهی یا بی توجهی طراحان و مهندسان فرآیند به اصول ایمن ی ذاتی در طراحی و راه اندازی فرآینـد باشد. از طرف دیگر اگرچه بهترین زمان جهت اجرای اصول ایمنی ذاتی فاز ط احی از چرخه عمر سیستم است اما در فاز بهرهبرداری نیـز می توان با توجیه اقتصادی برخی از اصول ایمنی ذاتی را اجرا کرد. بر اساس نظر طراحان و مهندسی ن فرآیند اصل تعدیل را می توان بدون هیچ هزینه اضافه ای در فاز بهره برداری اجرا کرد که علاوه بر افزایش ایمنی ذاتی فرآیند هزینه نگهداری تجهیزات را نیز کاهش می دهد. ارزیابی وضعیت ایمنی ذاتی با استفاده از شاخص ایمنی ذاتی یکپارچه ( I2SI) میتواند در تمام مراحل چرخه عمر سیستم، از جملـه فـاز بهره برداری و طراحی انجام شود. نتاییج نشان داد توجه به اصول ایمنی ذاتی به ویژه در فاز طراحی می تواند علاوه بر کاهش هزینه هـای راهبردی فرآیند و تجهیزات، سطح ایمنی آنها را بدون ک هش در میزان تولید، افزایش دهد.

 

واژه‌های کلیدی : ایمنی ذاتی ، ایمنی ذاتی یکپارچه ، I2SI ، شاخص هزینه ، واحد فرآیندی

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

لطفا برای دانلود “ارزیابی وضعیت ایمنی ذاتی در یک واحد فرآیندی با استفاده از شاخص ایمنی ذاتی یکپارچه (I2SI)” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=39867

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.