توضیحات :
فصلنامه علمی تخصصی طب کار
دوره ۳ – شماره ۳ – سال ۱۳۹۰
نویسندگان : مهندس محمدعلی وحدانی منش ، مهندس وحیده ابوالحسن نژاد ، مهندس نرگس معاشری ، مهندس دامون کتابییزدی
چکیده :
مقدمه: مطالعات اپیدمیولوژیک متعددی مسمومیت کبدی در نتیجه مواجهه مزمن با حلالهای آلی آروماتیک و تاثیر آنها بر ترانس آمینازهای کبدی را نشان میدهند. در این مطالعه اثر مداخلهای تغذیه با شیر بر سطح آنزیمهای کبدی کارگران یک صنعت رنگسازی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی قبل و بعد بوده و تعداد ۱۶۲ نفر از کارگران یک صنعت رنگسازی که در مواجهه مزمن با حلالهای آلی آروماتیک بنزن، تولوئن و زایلن بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه جمعآوری و سطح آنزیمهای کبدی ALT وAST با انجام آزمایش خون در کارگران مورد مطالعه، اندازهگیری گردید. تغذیه ۲۰۰ میلیلیتر شیر به صورت روزانه برای کارگران به عنوان عامل مداخله آغاز و پس از یک سال مجددا سطح آنزیمهای کبدی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: میانگین سنی افراد مورد پژوهش، ۸.۸۴±۳۱.۵ سال و میانگین شاخص توده بدنی، ۳.۰۴±۲۴ کیلوگرم بر مترمربع بود. سنجش میزان تراکم حلالهای آلی آروماتیک در هوای سالن تولید رنگ نشان داد که کارگران با این حلالها در سطح بیش از حد مجاز مواجهه دارند. سطح آنزیمهای کبدی کارگران مورد مطالعه بعد از یک سال مصرف ۲۰۰ میلی لیتر شیر به صورت روزانه به طور معنیداری (۰.۰۰۱> P) کاهش یافت.
نتیجهگیری: با توجه به این که مصرف شیر در کاهش سطح آنزیمهای کبدی کارگرانی که به صورت مزمن در معرض حلالهای آلی آروماتیک بودهاند تاثیرگذار بوده، بنابراین مصرف شیر میتواند نقش موثری در جلوگیری از بروز یا کاهش ضایعات کبدی افراد در معرض خطر داشته باشد.
واژههای کلیدی : آنزیمهای کبدی ، صنعت رنگسازی ، تغذیه با شیر
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>