کل 26912
3

تاثیر نور درخشان بر نیم رخ تغییرات چرخه ملاتونین و کورتیزول نگهبانان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی شیراز

  • کد خبر : 10107
  • 27 اسفند 1395 - 0:00
تاثیر نور درخشان بر نیم رخ تغییرات چرخه ملاتونین و کورتیزول نگهبانان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی شیراز

توضیحات :

فصلنامه بهداشت و ایمنی کار

 

دوره ۲ – شماره ۲ – سال ۱۳۹۱

 

نویسندگان : زهرا زمانیان ، منصوره دهقانی ، هادی دانشمندی

 

چکیده :

مقدمه: طبق مطالعات انجام شده، تعداد قابل توجهی از افراد شاغل در صنایع، پرسنل خدماتی (آتش‌نشان‌ها، پزشکان، پرستاران و …) در نظام نوبت کاری مشغول به کار هستند. شیوع گسترده نوبت کاری در جوامع صنعتی و بروز مسایل و مشکلات ناشی از آن، دانشمندان و پژوهشگران را بر آن داشت تا پیرامون این موضوع به تحقیق و مطالعه بپردازند. این مطالعه با هدف بررسی ریتم سیرکادین ملاتونین و کورتیزول و تاثیر نور درخشان بر آن‌ها در نگهبانان دانشگاه علوم بزشکی شیراز انجام شده است.

روش کار: دراین مطالعه ۲۰ نفر از نگهبانان دانشگاه علوم پزشکی شیراز مورد بررسی قرار گرفتند. روش گردآوری داده ها به این صورت بود که در یک مطالعه قبل و بعد در ساعات مختلف شبانه روز (۲۲/۱۹/۱۶/۱۳/۱۰/۷/۴/۱) از افراد مورد مطالعه نمونه های خون تهیه و سطح کورتیزول و ملاتونین نمونه های خون به ترتیب با استفاده از روش های Radioimmunoassay (RIA)3  و روش ایمونواسی آنزیم تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار ۱۶.۰ SPSS   و با استفاده از آزمون One-Way ANOVA انجام گرفت.

یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش شدت روشنایی در شب، سطح کوتیزول پلاسما افزایش می یابد. همچنین مشخص گردید که بین میانگین سطح کورتیزول پلاسما در روشنایی معمولی و روشنایی ۴۵۰۰ لوکس از نظر آماری تفاوت معنی‌داری وجود ندارد، در صورتی که بین میانگین سطح کورتیزول پلاسما در روشنایی معمولی و روشنایی ۹۰۰۰ لوکس و سطح کورتیزول پلاسما در روشنایی ۴۵۰۰ لوکس و ۹۰۰۰ لوکس از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج نشان دادند که با افزایش شدت روشنایی در شب، سطح ملاتونین پلاسما کاهش می یابد و بین میانگین سطح ملاتونین پلاسما در روشنایی معمولی و روشنایی ۴۵۰۰ لوکس از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد و حال آن‌که در صورتی که بین میانگین سطح ملاتونین پلاسما در روشنایی معمولی و روشنایی ۹۰۰۰ لوکس و سطح ملاتونین پلاسما در روشنایی ۴۵۰۰ لوکس و ۹۰۰۰ لوکس از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود ندارد.

نتیجه گیری: این مطالعه با بررسی و تحقیق در مورد گوشه‌هایی از عوارض و اثرات ناشی از نوبت‌کاری در نگهبانان دانشگاه علوم پزشکی شیراز نشان داد که تماس شغلی با روشنایی درخشان می تواند بر برخی شاخص های زیستی(ترشح کورتیزول و ملاتونین) تاثیر گذار باشد.

واژه‌های کلیدی :  نوبت کاری ، روشنایی ، پلاسما ، تماس شغلی ، غده فوق کلیوی

 

 << ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=10107

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.