توضیحات :
فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران
دوره ۶ – شماره ۳ – سال ۱۳۹۷
نویسنده : بهرام ایپکی
چکیده :
زمینه و هدف: پارکینسون بیماری پیشرونده سیستم عصبی است که با تأثیرگذاشتن بر حرکتهای بدن، کیفیت زندگی بیماران را تحتالشعاع قرار میدهد و انجام وظایف روزانه مثل غذاخوردن را برای آنها دشوار و زمانبر میکند. هدف این مطالعه بهبود وضعیت راحتی بیماران پارکینسون، هنگام غذاخوردن به کمک شناسایی مشکلات ارگونومیک و طراحی محصول برای آن بوده است.
روشکار: ۱۲ بیمار پارکینسون با روش نمونهگیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. بدین ترتیب هنگام غذاخوردن بیمار از طریق مصاحبه ترجمهشده بخش Discomfort Questionnaire نرمافزار ErgoFellow و مشاهده مستقیم، اطلاعات لازم جمعآوری شد و پس از تحلیل نهایی و استخراج دستورالعملهای طراحی، ایدههای طراحی اسکچ، و به کمک AHP ارزیابی شد تا طرح نهایی شکل بگیرد.
یافتهها: میانگین نرخ سختی ۱۰/۶ از ۷ (۱/۵۱۴) دادههای Discomfort Questionnaire در قسمتهای دست و انگشتان، مچ دست، بازوها، آرنج، گردن، ناحیه کمر بالا تنه و شانههای بدن هنگام غذاخوردن بیماران نشان داد نسبت به دیگر قسمتهای بدن، وضعیت غیرارگونومیک پوسچر شدیدتر است. مشاهدات نیز مشخص کرد برای نزدیکشدن دهان بیمار به غذا تغییراتی غیرارگونومیک در پوسچر آن ایجاد میشود و به همین جهت طراحی محصول باید به کمک دادههای آنتروپومتریک صورت بگیرد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد کاهش فاصله دهان تا غذا، ناراحتی و خستگی بیمار را کاهش خواهد داد. از همین رو به کمک دادههای آنتروپومتریک، ظرفی با قابلیت تنظیم ارتفاع طراحی شد و توسعه یافت که سبب بهبود وضعیت پوسچر و کاهش سختی بیمار حین غذا خوردن میشود.
واژههای کلیدی : ارگونومی ، طراحی محصول ، پوسچر ، غذاخوردن بیمار پارکینسون
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>