کل 26883
2

مطالعه مداخله ای ارگونومیک به منظور اصلاح و بهبود پوسچر کار و کاهش ناراحتی اسکلتی – عضلانی در مونتاژکاران صنایع الکترونیک

  • کد خبر : 10445
  • 15 بهمن 1395 - 0:00
مطالعه مداخله ای ارگونومیک به منظور اصلاح و بهبود پوسچر کار و کاهش ناراحتی اسکلتی – عضلانی در مونتاژکاران صنایع الکترونیک

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۹ – شماره ۴ – سال ۱۳۹۱

 

نویسندگان : ناصر دهقان ، علیرضا چوبینه ، جعفر حسن زاده

 

چکیده :

زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی- عضلانی عمده ترین عامل از دست رفتن زمان کار، افزایش هزینه ها و آسیبهای انسانی نیروی کار به شمار می آیند. در بین عوامل و ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار، پوسچر نامطلوب از جمله مهمترین عامل خطر محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف انجام مداخله ارگونومی به منظور کاهش فشار وضعیتی بر نواحی گردن و تنه مونتاژ کاران و کاهش پوسچرهای نامناسب حین کار در یک صنعت الکترونیک انجام شده است.

روش بررسی: این مطالعه مداخله ای بر روی ۸۱ نفر از مونتاژکاران یک صنعت الکترونیک انجام شده است که با استفاده از پرسشنامه نوردیک و مقیاس نرخ گذاری عددی به منظور ارزیابی ناراحتی بدن قبل و بعد از مداخله (استفاده از لنز بزرگنمایی چشمی) انجام گردیده است. آنالیز نتایج با استفاده از شاخص های آمار مرکزی و آزمون تی- تست مستقل به کمک نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ انجام گرفت.

یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که شیوع علایم اختلالات اسکلتی- عضلانی در نواحی گردن، کمر و شانه و بازو زیاد بوده و درصد بسیار بالایی از افراد مورد مطالعه را در بر می گیرد (بیش از ۷۵ درصد). پس از انجام مداخله، کاهش معنا دارای در شدت ناراحتی نواحی گردن، شانه و بازو، کمر، آرنج و ساعد و نیز کل بدن ایجاد شد (۰۵/۰ >p ). نتایج نظر خواهی از مونتاژکاران در مورد سودمندی و کارآیی استفاده از لنز بزرگنمایی نشان داد که بیش از ۹۰ درصد از ایشان استفاده از لنز را موجب تسهیل کار و راحت می دانستند و ۸۹ درصد آنان شرایط کار را هنگام استفاده از لنز بهتر از قبل ارزیابی نمودند.

نتیجه گیری: در این مطالعه مشخص شد که استفاده از لنز بزرگنمایی چشمی می تواند شدت ناراحتی در نواحی مختلف و همچنین کل بدن را کاهش داده و از این رو پیش بینی می شود بتواند در دراز مدت شیوع اختلالات را به ویژه در نواحی در معرض خطر ابتلا کاهش دهد. یافته ها گویای رضایت مونتاژکاران و موثر بودن کاربرد آن در عملیات تولید است.

 

واژه‌های کلیدی : مداخله ، اختلالات اسکلتی- عضلانی ، پوسچر ، ارزیابی ناراحتی بدن ، صنایع الکترونیک

 

 << ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=10445

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.