کل 26923
2

بررسی غلظت سرب و کادمیوم در محصولات کشاورزی (کاهو ، کلم ، پیاز و چغندر) استان اصفهان

  • کد خبر : 9176
  • 13 شهریور 1396 - 0:00
بررسی غلظت سرب و کادمیوم در محصولات کشاورزی (کاهو ، کلم ، پیاز و چغندر) استان اصفهان

توضیحات :

فصلنامه سلامت و محیط زیست

 

دوره ۷ – شماره ۱ – سال ۱۳۹۳

 

نویسندگان : رضا مهاجر ، محمد حسن صالحی ، جهانگرد محمدی

 

چکیده :

زمینه و هدف: آلودگی محصولات کشاورزی به فلزات سنگین ناشی از وجود این آلودگی ها در خاک و هوا خطری جدی برای کیفیت و امنیت این محصولات به شمار می رود. کادمیوم و سرب هر دو اثرات سرطان زایی از خود نشان داده اند. هدف از این مطالعه، میزان سرب و کادمیوم در برخی از محصولات کشاورزی استان اصفهان است.

روش بررسی: در طول دو فصل بهار و تابستان، ۸۰ نمونه از ۴ نوع محصول (از هر محصول ۲۰ نمونه) به طور تصادفی از اراضی کشاورزی برخی از مناطق استان اصفهان برداشت گردید. پس از آماده سازی، میزان سرب و کادمیوم توسط دستگاه جذب اتمی تعیین شد.

یافته ها: میانگین غلظت سرب و کادمیوم در محصولات نمونه برداری شده با یکدیگر متفاوت بود. به طوری که اختلاف میان غلظت سرب در چغندرلبویی با پیاز و کلم معنی دار بود (۰۵.p<0)  و اختلاف میان غلظت سرب در چغندرلبویی با کاهو معنی دار نبود (۰۵.p>0). مقایسه میانگین ها بیانگر این بود که تنها میان غلظت کادمیوم چغندر با کلم و چغندر با پیاز اختلاف معنی دار وجود دارد (۰۰۱.p<0). نتایج نشان داد که مقدار سرب و کادمیوم در اکثر محصولات بیشتر از محدود استاندارد ارایه شده توسط ایران (بیشینه رواداری سرب برای کاهو، کلم، چغندر و پیاز به ترتیب ۰.۳،۰.۲، mg/Kg dry weight ،۰.۱ ،۰.۱ و برای کادمیوم به ترتیب برابر ۰.۱، mg/Kg dry weight ،۰.۰۵ ،۰.۰۵، ۰.۰۵ است)و نیز FAO-WHO است.

نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد اغلب محصولات نمونهبرداری شده در این تحقیق دارای دو فلز سنگین سرب و کادمیوم بیش از حد مجاز و استاندارد هستند. با این حال، مقدار تخمینی جذب شده هر عنصر (EDI) محصول نشان داد که به جز سرب در کاهو، سایر محصولات دارای EDI کمتری نسبت به میزان دریافت قابل تحمل روزانه موقتی (PTDI) که از طرف مؤسسه استاندارد ایران گزارش شده، هستند. برای فهم بهتر و مدیریت بهینه و جلوگیری از آلودگی بیشتر، مطالعه منشا عناصر سنگین و تعیین مقادیر آنها در خاک، آب و گرد و غبار این منطقه توصیه می شود.

 

واژه‌های کلیدی : فلزات سنگین ، محصولات کشاورزی ، استان اصفهان

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی غلظت سرب و کادمیوم در محصولات کشاورزی (کاهو ، کلم ، پیاز و چغندر) استان اصفهان ” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=9176

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.