کل 26869
2

بررسی اثرات محیط زیستی شهرک صنعتی فولاد جعفری همدان در مرحله ساختمانی به روش تحلیل سلسله مراتبی

  • کد خبر : 8604
  • 13 اسفند 1396 - 0:00
بررسی اثرات محیط زیستی شهرک صنعتی فولاد جعفری همدان در مرحله ساختمانی به روش تحلیل سلسله مراتبی

توضیحات :

فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست

 

دوره ۱۷ ، شماره ۴ ، زمستان ۱۳۹۴

 

نویسندگان: سید علی جوزی ، سحر رضایان

 

چکیده:

زمینه و هدف : این مطالعه از تاریخ ١٣٩١/١١/١ لغایت ١٣٩٢/٩/٣٠با هدف بررسی اثرات محیط زیستی شهرک صنعتی فولاد جعفری در مرحله ساختمانی به انجام رسید. پروژه احداث شهرک صنعتی فولاد جعفری به مساحت ٩۶/٨هکتار با هدف تولید آهن اسفنجی و فولاد در محدوده دهستان کمازان وسطی از توابع شهرستان ملایر صورت گرفت .

روش بررسی: در این مطالعه ابتدا کار شناسایی و بررسی وضعیت موجود محیط زیست منطقه در قالب سه محیط فیزیک و شیمیایی ، بیولوژیکی و اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به انجام رسید. بدین منظور پس از تعیین عمق و محدوده مطالعاتی کار نمونه برداری از پارامترهای هوا، خاک، آب و صوت انجام شد. بررسی اثرات محیط زیستی ناشی از مرحله ساختمانی شهرک صنعتی بر محیط بیولوژیکی نیز تا شعاع ١٣/٢۵کیلومتری از محدوده بلافصل یعنی فاصله تا منطقه حفاظت شده لشگر در به انجام رسید. شناسایی محیط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز با بهره گیری از نتایج سرشماری اولیه نفوس و مسکن آبان ماه ١٣٩٠ و بازدید کارشناس محیط اقتصادی و اجتماعی پروژه و ثبت مشاهدات یشان انجام شد. به منظور تطابق کاربری پیشنهادی با توان فیزیکی و اکولوژیکی منطقه تحت بررسی، مطالعه ارزیابی توان اکولوژیک به روش سیستمی و با استفاده از مدل های چند عامله ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین ایران تحت برنامه Arc GIS ودر مقیاس ١:١٠٠٠٠صورت گرفت.

یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد به منظور استقرار کاربری توسعه صنعتی، ٨/۶ درصد عرصه توان طبقه I (بسیار مناسب )، حدود ٧۵ درصد از محدوده بلافصل دارای توان طبقه II (مناسب ) و حدود ١۶/۴ درصد واجد توان طبقه III (نامناسب ) می باشد. بررسی اثرات محیط زیستی احداث شهرک صنعتی فولاد جعفری به روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام پذیرفت . به منظور تعیین اولویت اثرات محیط زیستی مرحله ساختمانی پروژه احداث شهرک صنعتی، ابتدا مهم ترین آلاینده های محیطی بر اساس وضعیت محیط زیست منطقه تحت اثر و نیز تاثیرات ناشی از عملیات ساختمانی بر هریک از پارامترها اولویت بندی شدند. در این بین آن دسته آلاینده های اندازه گیری شده که مقادیری بالاتر از حد استاندارد داشتند بر اساس دو معیار اصلی اثر بر محیط طبیعی و آثار ایمنی و  بهداشتی رده بندی گردیدند. در ادامه بر پایه فرآیند تحلیل سلسله مراتبی،  مقایسه زوجی و اولویت بندی بین پارامترهای یادشده به انجام رسید. در این مطالعه با استعانت از تکنیک بردار ویژه و با به کارگیری نرم افزار Expert Choice کار وزن دهی و تعیین اولویت فاکتورهای موثر محیطی انجام شد.

بحث و نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد در تعیین اثرات شاخص ناشی از احداث شهرک صنعتی فولاد جعفری، اثرات سوء بر محیط طبیعی با وزن ٠/٧۵٠نسبت به اثرات منفی وارد بر محیط انسانی با وزن ٠/٢۵٠ از اهمیت بالاتری برخوردارند، هم چنین با توجه به فاصله مراکز جمعیتی به محل سایت ، اثرات ناشی از انتشار آلاینده های گازی و آلودگی صوتی بر سلامت و بهداشت افراد بومی قابل اغماض پیش بینی شد. در محیط طبیعی نیز اثر بر محیط فیزیک و شیمیایی با وزن ٠/۶۶٧ از امتیاز بالاتری نسبت به محیط بیولوژیک برخوردار است .

 

واژه های کلیدی: بررسی اثرات محیط زیست ، شهرک صنعتی ، صنایع فولاد ، مرحله ساختمانی ، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی

 

 << ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>  

مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی
مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی
مجید عباسپور؛ عبدالرضا کرباسی؛ عاتکه پهلوان؛ حمید رحیمی پور انارکی؛ سعید مطهری
بهاره آذروند؛ ستار انوریا
قاسمعلی عمرانی؛ امیرحسین جاوید؛ الهام رمضانعلی

لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی اثرات محیط زیستی شهرک صنعتی فولاد جعفری همدان در مرحله ساختمانی به روش تحلیل سلسله مراتبی ” از لینک زیر استفاده نمایید.

فاطمه مهدیزاده سراج؛ محمد مهدی دانش؛ هانیه صنایعیان

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=8604

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.