توضیحات :
فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست
دوره ۱۲ – شماره ۱ – بهار ۱۳۸۹
نویسندگان : منیره مجلسی ، قاسمعلی عمرانی ، پریسا الهی
چکیده :
در گذشته مدیریت مواد زاید جامد شهر تهران عمدتا شامل جمع آوری و دفع در زمین بود. با گذشت زمان آگاهی های زیست محیطی به دلیل رشد علوم و فناوری محیط زیستی افزایش پیدا کرد و رابطه بین محیط زیست و سلامتی مردم مشخص تر شد از جمله مراکز تولید کننده پسماند ، مراکز صنفی اعم از هتل ها و رستوران ها می باشند که عمدتا پسماند های شبه خانگی تولید می کنند مطابق بررسی های انجام شده در منطقه ۶ تهران هتل ها از جمله مراکز مهم تولید پسماند می باشند که قسمت اعظم ترکیب پسماند آنان متشکل از مواد آلی و فسادپذیر با منشا گیاهی و حیوانی هست (٧٠%) لذا تمرکز مدیریت مواد زاید جامد باید بیشتر به سمت جداسازی این گونه مواد و تولید کمپوست باشد. در مورد موضوع مدیریت مواد زاید جامد هتل ها در ایران مطالعه ای انجام نشده . و یا درصورت انجام در کتابخانه های عمومی و تخصصی درج نشده است . این پروژه از تاریخ ١٣٨۵ تا ١٣٨۶ با هدف بررسی وضعیت موجود مدیریت مواد زاید جامد در هتل های شهر تهران انجام گرفت . در شهر تهران ٧٢ هتل ، ١٨٠ مهمانپذیر و ٧۶٠ رستوران وجود دارد. در این پژوهش میزان تولید زایدات ، شناخت ترکیب فیزیکی آن ها، سیستم های ذخیره سازی، جمع آوری و حمل ونقل آن ها مورد مطالعه قرار گرفت . آگاهی از این مراحل به منظور بهینه سازی مدیریت آن امری ضروری است . جمع آوری اطلاعات در خصوص مدیریت مواد زاید جامد هتل ها از طریق مراجعه به آن ها (انتخاب به طور تصادفی) جهت نمونه گیری، آنالیز فیزیکی و تکمیل پرسشنامه انجام پذیرفت . تکمیل پرسشنامه به تعداد ١١ نسخه برای هتل های منطقه ۶ صورت گرفته است . پرسشنامه ها به روش دلفی استاندارد شده است . از هر هتل با درجات مختلف حداقل ٢هتل به صورت تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته (در مواردی که به نظر تغییرات بیشتری داشتند تا ۴ هتل نیز افزایش یافته است ) . همچنین نمونه گیری از ٢ هتل (انقلاب و آزادی ) در این منطقه با ٣ بار مراجعه و با هدف آنالیز فیزیکی انجام شد و وزن اجزای زباله به تفکیک اندازه گیری گردید . اصناف یادشده به صورت تصادفی جهت آنالیز فیزیکی انتخاب شده و به علت یکسان بودن ترکیبات زباله در هتل ها ( به جهت مطالعات انجام شده) در هر صنف به صورت تصادفی یک مخزن جهت آنالیز فیزیکی انتخاب شده است . روش نمونه گیری به صورت طبقه ای جهت نتیجه گیری نهایی ارایه شده است . بر مبنای یافته های این پژوهش سرانه تولیدی زایدات هتل ها تقریبا ١ تا ١/۵ کیلوگرم است . همچنین مشاهده شد در ٣۶/٣% از هتل ها تفکیک زباله انجام نمی گیرد و در ۶٣/۶% از هتل ها تفکیک زباله انجام می گیرد که در اکثر آن ها معمولا فقط نان خشک را جدا می کنند . این مطالعه میانگین درصد ترکیبات فیزیکی زایدات هتل ها را به قرار زیر نشان می دهد: پسماندتر ٧۵/٨% ، پلاستیک ١۴/۶%، قوطی فلزی ۵/ %١، کاغذ ٢/۵% ، شیشه ٣% و سایر مواد ٢/۵% . همچنین ٢٧% از هتل ها مخزن ندارند و ۴۵% از آن ها١تا٣ مخزن و ٢٧% نیز بیش از ۴ مخزن دارند. جمع آوری زباله در ٢٧/٣% از هتل ها به صورت غیر مکانیزه می باشد، ٣۶/۴% از آن ها از جمع آوری مکانیزه زباله راضی و ٣۶/۴% از آن ها نیز بسیار راضی هستند.
واژه های کلیدی : مدیریت پسماند منطقه ۶ شهر تهران ، هتل
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>
لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی مدیریت مواد زاید جامد هتل ها در منطقه ۶ شهر تهران ” از لینک زیر استفاده نمایید.
مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی |
مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی |