کل 26888
4

تحلیل محتوای پایان نامه‌ های بهداشت‌حرفه‌ای دانشگاه های علوم پزشکی تهران ، تربیت مدرس ، شهید بهشتی و ایران در سال های ۹۵-۱۳۸۶

  • کد خبر : 46584
  • 20 شهریور 1400 - 1:19
تحلیل محتوای پایان نامه‌ های بهداشت‌حرفه‌ای دانشگاه های علوم پزشکی تهران ، تربیت مدرس ، شهید بهشتی و ایران در سال های ۹۵-۱۳۸۶

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۱۷ – شماره ۱ – سال ۱۳۹۹

 

نویسندگان : الهه عموزاده ، آرام تیرگر

 

چکیده :

زمینه و هدف: نبودِ پایگاه‌های جامع اطلاعاتی پایان‌نامه در رشته‌های مختلف را می‌توان یکی از دلایل زمینه‌ساز مشکلات پژوهشی در هر رشته‌ای برشمرد. با توجه به عدم دسترسی به اطلاعات دقیق درخصوص پایان‌نامه‌های پژوهشی رشته مهندسی بهداشت حرفه‌ای در ایران، این مطالعه توصیفی با هدف تحلیل محتوای پایان‌ نامه‌های کارشناسی ارشد و دکترا در رشته بهداشت ‌حرفه‌ای در شهر تهران انجام شد تا به ترسیم شرایط موجود و احتمالا برخی نقاط ّقوت و ضعف پژوهش‌ها و همچنین خلا‌های پژوهشی پرداخته شود.

روش بررسی: تحلیل محتوا روشی استاندارد برای مطالعه و شناسایی ویژگی‌های اطلاعات ثبت‌شده در اسناد مختلف ازجمله پایان‌نامه‌هاست. از متغیر‌های مورد بررسی در این مطالعه می‌توان به دانشگاه مجری پایان‌نامه، جنس و مقطع تحصیلی صاحب اثر، حوزه موضوعی پژوهش، محل اجرای پژوهش، شهر اجرای پژوهش، روش‌شناسی مطالعه، روش یا ابزار گردآوری داده‌ها، جامعه و نمونه مورد بررسی اشاره کرد. این مطالعه در میان پایان‌نامه‌های بهداشت حرفه‌ای در دانشگاه‌های علوم پزشکی فعال در شهر تهران انجام شد. جامعه مورد بررسی در این پژوهش شامل پایان‌نامه‌های‌کارشناسی ارشد و دکترای رشته مهندسی بهداشت ‌حرفه‌ای موجود در کتابخانه‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، تربیت مدرس، شهید بهشتی و ایران بود.

یافته ها: از بین موضوعات مختلف، عوامل شیمیایی، فیزیکی و ایمنی و بعد از آن با اختلاف بیشتری موضوعات در زمینه ارگونومی، سم‌شناسی و عوامل بیولوژیکی و در بین شهر‌های انجام پژوهش بیشترین موقعیت جغرافیایی مورد بررسی شهر تهران و پس از آن صنعت پتروشیمی ماهشهر بوده است. از نظر مکان اجرای پژوهش، بالاترین سهم متعلق به صنعت و پس از آن دانشگاه یا بیمارستان گزارش شده است و صرف‌نظر از تعداد فارغ‌التحصیلان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای مهندسی بهداشت حرفه‌ای در دانشگاه‌های کشور که از این حیث دانشگاه علوم پزشکی تهران حائز بالاترین تعداد بود. نسبت زنان و دختران دانشجو، به غیر از دانشگاه علوم پزشکی تهران، در دیگر دانشگاه‌ها بیش از مردان بود. از بین انواع مطلاعات در حوزه علوم بهداشتی، مطالعه تحلیلی از نوع مشاهده‌ای بیشترین استفاده را در بین هر ۴ دانشگاه داشت. در آنالیز داده‌ها نرم‌افزار آماری SPSS بالاترین استفاده را داشت.

نتیجه گیری: با توجه به اهمیت حضور رشته بهداشت حرفه‌ای در صنایع بزرگ و کوچک روند حضور دانشجویان در صنایع و انجام پژوهش‌های مورد نیاز، صنایع روند رو به رشدی در این زمینه داشته است. بااینکه پرسش‌نامه و مصاحبه به‌عنوان ابزار‌ جمع‌آوری داده در تعداد بی‌شماری از پایان‌نامه‌ها استفاده شد، سهم استفاده از ابزار‌های آزمایشگاهی بیشتر بوده است. اختصاص بودجه کافی جهت تهیه تجهیزات لازم برای نمونه‌برداری و به‌روزرسانی آن‌ها ضروری به‌نظر می‌رسد. نتایج این پژوهش درمجموع گویای رشد مثبتی در جذب دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی بهداشت حرفه‌ای بوده؛ اما پراکندگی تعداد دانشجویان جذب‌شده، موضوعات انتخاب‌شده و محل انجام پروژه و درپی آن نمونه‌های ابزار و روش آماری به‌کارگرفته نشان‌دهنده نیاز به مراجعی برای اعلام نیاز‌های پژوهشی به دانشگاه‌هاست.

 

واژه‌های کلیدی : تحلیل محتوا ، پایان‌نامه ، بهداشت حرفه‌ای ، ایران

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

لطفا برای دانلود مقاله ” تحلیل محتوای پایان نامه‌ های بهداشت‌حرفه‌ای دانشگاه های علوم پزشکی تهران ، تربیت مدرس ، شهید بهشتی و ایران در سال های ۹۵-۱۳۸۶ ” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=46584

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.