کل 26875
2

کاربست شاخص‌های ادراک اجتماعی در بازآفرینی منظر رودخانه‌‌ های شهری (نمونه موردی رودخانه خشک شیراز)

  • کد خبر : 8463
  • 08 فروردین 1397 - 0:00
کاربست شاخص‌های ادراک اجتماعی در بازآفرینی منظر رودخانه‌‌ های شهری (نمونه موردی رودخانه خشک شیراز)

توضیحات :

فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست

 

دوره ۱۸ ، ویژه نامه شماره ۳ طراحی و مدیریت شهری – شماره پیاپی ۴ ، زمستان ۱۳۹۵

 

نویسندگان: علی اسد پور ، فرهنگ مظفر ، محسن فیضی ، مصطفی بهزاد فر

 

چکیده:

زمینه و هدف : بنا به تعریف ، منظر شهری ساختاری طبیعی است که در قرارگاهی شهری واقع شده است و پژوهش در زمینه ادراک اجتماعی به معنای پژوهش در ارزشهای شکننده ای است که منظر به عنوان نمود و ابزار انتقال آن در یک جامعه عمل می نماید. از این حیث برخلاف مرمت منظر که رویکردی اغلب اکولوژیکی دارد، موضوع کمتر پرداخته شده ای در بازآفرینی رودخانه های شهری است . رودخانه خشک شیراز از لبه های طبیعی و تاریخی شهر است که به سبب فقدان آب کافی ، مداخلات کالبدی فراوان ، آثار تاریخی و مذهبی ارزشمند در مسیر خود، به نماد و بخشی از هویت طبیعی شهر بدل شده است . هدف این پژوهش شناسایی مولفه های ادراک اجتماعی در منظر این رودخانه مبتنی بر الگوی پیشنهادی تحلیلی خاص این نوشتار است که در نهایت به تبیین شیوه ای از فرایند بازآفرینی منظر رودخانه های شهری منتج می شود که بر اساس مولفه ها و شاخص های ادراک اجتماعی پایه گذاری شده است .

روش بررسی: در این پژوهش از راهبردهای ترکیبی شامل راهبرد «تحلیل محتوا» و  «توصیف پیچیده در منظر» به همراه مورد پژوهی با رویکردی اکتشافی در زمینه ای پیمایشی استفاده شده است . همچنین جهت سنجش ادراک اجتماعی شهروندان در مجموع ٣٢ نفر مورد مصاحبه نیمه سازمان یافته قرار گرفته اند. شاخص های ارزیابی ادراک اجتماعی مبتنی بر مطالعات نظری در دو دسته شامل «ارتباط منظر با مردم » (۶ مولفه ) و «ارتباط مردم با منظر» (۴ مولفه ) تبیین و به وسیله پیمایش میدانی (مصاحبه و عکاسی و ارزیابی تخصصی ) مورد سنجش عملی قرار گرفته است .

یافته ها : یافته های این پژوهش نشان می دهد که محدوده بالادست رودخانه از ظرفیت ادراک اجتماعی بالاتری نسبت به سایر بخش ها برخوردار است . ادراک شهروندان به ترتیب شامل مولفه های «زیست محیطی »، «کارکردی و فعالیتی » و «احساسی » بوده و از نظر شهروندان شاخص ترین عناصر موجود در منظر رودخانه به ترتیب عناصر «زیست محیطی »، «کالبدی و انسان ساخت » و «کارکردی – فعالیتی » می باشند.

نتیجه گیری: تحلیل شاخص ها و مولفه های ادراک اجتماعی در این نمونه موردی نشان از یکسویه بودن شاخص ها به نحوی دارد که اغلب شامل مولفه های «ارتباط منظر با مردم » است . این موضوع می تواند ناشی از ظرفیت های بالقوه طبیعی و مکانی منظر رودخانه در شهر باشد. اصول بازآفرینی منظر لبه های طبیعی شهری با توجه به نمونه موردی و مبتنی بر ادراک اجتماعی از منظر با  تبیین راهبردهای «فرهنگی ، نمادین و هویتی »، «تفریحی » و «حساسیت اجتماعی و قانونی » مدل سازی و قابل پیشنهاد است .

 

واژه های کلیدی: منظر ، مؤلفه زیست محیطی ، رودخانه خشک ، ادراک اجتماعی ، بازآفرینی شهری

 

 << ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>  

مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی
مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی
مجید عباسپور؛ عبدالرضا کرباسی؛ عاتکه پهلوان؛ حمید رحیمی پور انارکی؛ سعید مطهری
بهاره آذروند؛ ستار انوریا
قاسمعلی عمرانی؛ امیرحسین جاوید؛ الهام رمضانعلی
فاطمه مهدیزاده سراج؛ محمد مهدی دانش؛ هانیه صنایعیان

لطفا برای دانلود مقاله ” کاربست شاخص‌های ادراک اجتماعی در بازآفرینی منظر رود خانه‌‌ های شهری (نمونه موردی رودخانه خشک شیراز) ” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=8463

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.