کل 26853
1

تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر بر عملکرد ایمنی در شرکت‌های توزیع نیروی برق رویکرد ترکیبی مدلسازی ساختاری تفسیری و دیمتل

  • کد خبر : 59307
  • 07 مهر 1401 - 13:26
تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر بر عملکرد ایمنی در شرکت‌های توزیع نیروی برق رویکرد ترکیبی مدلسازی ساختاری تفسیری و دیمتل

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۱۸ – شماره ۱ – سال ۱۴۰۰

 

نویسندگان : مریم رضاپور ، سعید صفری ، علی حسین کشاورزی

 

چکیده :

زمینه و هدف: یکی از مسائل مطرح مهم در صنایع، ایمنی محیط کار برای حفاظت از جان انسان­ها و حراست از سرمایه ­گذاری­ هاست. حوادث کاری منجر به آسیب دیدن کارکنان و تحت تأثیر قرار دادن عملیات کسب وکاربه دلایل مختلف از جمله غیبت از کار، از دست دادن بهره ­وری و افزایش هزینه ­های تولید می­شوند.یکی از صنایع پر خطر شناخته شده در دنیا صنعت برق است، به­ طوری­که به عنوان پنجمین صنعت پرخطردر دنیا شناخته شده است. هدف از این تحقیق، شناسایی و سطح بندی عوامل مؤثر بر عملکرد ایمنی در شرکت­ های توزیع نیروی برق و تعیین ارتباط بین آن­ها بوده است.

روش بررسی: در اولین گام بر اساس مرور مطالعات پیشین ۱۴ شاخص مؤثر بر ایمنی در شرکت­های توزیع نیروی برق شناسایی گردید. برای طبقه ­بندی این شاخص­ها، دسته­بندی­های مختلفی در تحقیقات متعدد ارائه شده است؛ پس از مطالعه و بررسی آن­ها شاخص­های عملکرد ایمنی در شرکت­های توزیع نیروی برق در سه بعد سازمانی، فنی و انسانی طبقه­ بندی گردیدند. در گام بعد از ترکیب روش­های DEMATELو ISMبه منظور سطح ­بندی و تحلیل ارتباط بین شاخص­های ایمنی استفاده شد. به این ترتیب که در ابتدا پرسشنامه دیمتل به منظور تعیین ارتباط بین شاخص­ها به­ کار­گرفته شد. با استفاده از این پرسشنامه، ارتباطات منطقی بین شاخص­ها کمّی ­سازی و درجه اثرگذاری، اثر ­پذیری، مرکزیت و علیت بین شاخص­ها محاسبه شد پس از آن با به­ کار­گیری روش­ISMیک مدل سلسله مراتبی از شاخص­های سطح­بندی شده تشکیل و نمودار MICMACبر  اساس قدرت نفوذ و وابستگی شاخص­ها ترسیم گردید. بر اساس مدل به دست آمده ارتباطات میان شاخص­ها به طور نظام­ مند مورد تجزیه­ و ­تحلیل قرار گرفت.

یافته­ ها: یافته­ های تحقیق نشان داد که در مدل سلسله مراتبی سطح­ بندی شاخص­ها، شاخص­های ایمنی در شرکت­های توزیع نیروی برق در چهار سطح جای داده شدند. در بالاترین سطح (سطح چهارم)، دو شاخص تعهد مدیریت عالی، و استاندارد­ها، قوانین و مقررات ایمنی قرار گرفتند. به همین دلیل نسبت به سایر شاخص­ها نقش علّی دارند و زمینه­ساز آن­ها هستند. از سوی دیگر این دو شاخص در نمودار  MICMAC در گروه شاخص­های نفوذی قرار گرفتند؛ به این معنا که دارای بیشترین قدرت نفوذ و اثر­گذاری بر سایر شاخص­های ایمنی هستند. بنابراین شایسته است که مدیران و مسئولان مربوطه در شرکت­های توزیع نیروی برق در مسأله ایمنی نسبت به این دو مهم توجه ویژه­ای داشته باشند. شاخص تجزیه ­و­ تحلیل حوادث در سطح پایین­تر (سطح سوم) قرار گرفت؛ این شاخص به نوبه خود زمینه ساز شاخص‏های سطح زیرین خود یعنی دو شاخص ممیزی ایمنی و کنترل و نظارت می­باشد. شناسایی و کنترل ریسک، مدیریت پیمانکاران و تأمین­کنندگان، تجهیزات حفاظت فردی، بهداشت و کمک­های اولیه، پاسخ اضطراری، آموزش ایمنی، ارتباطات، درک نیاز­ها و انتظارات کارکنان و سایر طرف­های ذینفع، و توسعه فرهنگ ایمنی؛ شاخص­هایی هستند که در پایین­ترین سطح قرار گرفتند. این شاخص­ها به شدت اثر­پذیر هستند و نسبت به سایرین نقش معلول دارند.

نتیجه ­گیری: این مقاله با معرفی شاخص­های مؤثر بر عملکرد ایمنی در شرکت های توزیع نیروی برق و بررسی روابط بین آن­ها، علاوه بر مبنای نظری، پیشنهادهای کاربردی برای جلوگیری از حوادث و بهبود ایمنی در شرکت­های­ توزیع نیروی برق ارائه نموده است.

 

واژه‌های کلیدی : شاخص های عملکرد ایمنی ، دیمتل ، مدلسازی ساختاری تفسیری ، شرکت های توزیع نیروی برق

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

لطفا برای دانلود مقاله ” تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر بر عملکرد ایمنی در شرکت‌های توزیع نیروی برق رویکرد ترکیبی مدلسازی ساختاری تفسیری و دیمتل ” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=59307

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.