کل 26904
4

بررسی وضعیت‌های بدنی و شیوع ناراحتی‌های اسکلتی عضلانی در میوه‌چینان

  • کد خبر : 39673
  • 01 بهمن 1399 - 2:23
بررسی وضعیت‌های بدنی و شیوع ناراحتی‌های اسکلتی عضلانی در میوه‌چینان

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۱۷ – شماره ۱ – سال ۱۳۹۹

 

نویسندگان : سعید یونسی ، مهدی جلالی ، مهناز صارمی

 

چکیده :

زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از مهم­ترین موضوعات سلامت شغلی در دنیای امروز است و تقریباً در تمام مشاغل بویژه در کشاورزان شیوع بالایی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت­های بدنی و شیوع ناراحتی ­های اسکلتی عضلانی در میوه ­چینان انجام پذیرفت.

روش بررسی: این پژوهش بصورت توصیفی تحلیلی در سال ۱۳۹۶ در بین ۱۳۵ نفر از شاغلین میوه­ چینی باغات آبسرد دماوند انجام پذیرفت. ریسک فاکتورهای ایجادکننده ناراحتی­های اسکلتی- عضلانی با استفاده از روش­ ارزیابی تمام بدن کشاورزان (AWBA) تعیین شد. شیوع ناراحتی­های اسکلتی عضلانی در طول مدت مطالعه نیز توسط پرسشنامه نقشه بدن ثبت گردید. به­ منظور تجزیه و تحلیل داده ­ها نیز از نرم افزار SPSS-v16 و آزمون­های t وابسته و من ویتنی استفاده گردید.

یافته­ ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیش­ترین شیوع ناراحتی­ ها در میوه­ چینان مربوط به نواحی کمر (۹/۳۱ %)،   زانوها (۲/۲۲ %)، پا و قوزک پا (۷/۲۰ %) و شانه ­ها (۸/۱۴ %) می­باشد. نتایج حاصل از بررسی شیوع ناراحتی­های اسکلتی- عضلانی شاغلین مورد بررسی (دارای ناراحتی حداقل در یک بخش بدن) نشان داد که ۸۸ نفر (۲/۶۵ %) از شاغلین حداقل در یک ناحیه از بدن دارای ناراحتی بوده و ۴۷ نفر (۸/۳۴ %) دارای ناراحتی در هیچ­یک از نواحی بدن نمی­ باشند. میانگین متغیرهای سن، قد، وزن، سابقه کار و شاخص توده بدنی در هر دو گروه دارای ناراحتی ­های اسکلتی- عضلانی بدون در نظر گرفتن محل ناراحتی و گروه فاقد ناراحتی یکسان تعیین شد (۰۵/۰<p). نتایج بررسی وضعیت­های بدنی شاغلین با استفاده از روش AWBA نشان داد که نمره ارزیابی اندام فوقانی کشاورزان (AULA) عدد ۳، ارزیابی اندام تحتانی کشاورزان (ALLA) عدد ۳ و نمره ارزیابی کل بدن کشاورزان (AWBA) نیز عدد ۳ می­باشد که نشانگر سطح ریسک بالا است.

نتیجه­ گیری: نتایج مطالعه حاضر شیوع بالای ناراحتی­ های اسکلتی عضلانی را در برخی از نواحی بدن میوه­ چینان به اثبات رساند. بالابودن ساعت کاری شاغلین میوه­ چین، وجود ایستگاه­ های کاری ایستاده و حمل سبدهای میوه چیده ­شده به مسافت ­های دورتر از محل چینش محصول، نگهداری این میوه ­ها در داخل سبدهای غیرارگونومیک در هنگام چیدن میوه تا زمان پرشدن آن­ها، انجام وظیفه میوه ­چینی در وضعیت­های بدنی نامطلوب، انجام حرکات تکراری زیاد و ایجاد خمش یا چرخش هنگام میوه­ چینی را می­ توان از جمله علل فشار وارده به ناحیه کمر، پاها و زانوهای شاغلین دانست که در نهایت منجر به افزایش شیوع ناراحتی­ های اسکلتی عضلانی در کشاورزان می­ شود.

 

واژه‌های کلیدی : ریسک فاکتورهای ارگونومی ، ناراحتی های اسکلتی عضلانی ، میوه چینان ، ارزیابی تمام بدن کشاورزان

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

لطفا برای دانلود “بررسی وضعیت‌های بدنی و شیوع ناراحتی‌های اسکلتی عضلانی در میوه‌چینان” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=39673

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.