توضیحات :
فصلنامه سلامت و محیط زیست
دوره ۹ – شماره ۲ – سال ۱۳۹۵
نویسندگان : نسیم رونیاسی ، حسن پرویزی مساعد
چکیده :
زمینه و هدف: فلزات سنگین برای بدن انسانها بینهایت خطرناک بوده و تجمع آنها در بدن منجر به ایجاد تغییرات آسیب شناختی در اندام ها و بیماری های قلبی-عروقی، کلیوی، استخوانی و حتی سرطان گردد. روزانه انسان از طریق مصرف مواد غذایی و آب با این آلاینده ها مواجهه پیدا می کند.
روش بررسی: با توجه به خاصیت تجمع پذیری فلزات سنگین در اندام های گیاهی، میزان فلزات کروم، منگنز و آهن در خاک و بافت برگ، ساقه و ریشه گیاهان کلم، کاهو، اسفناج و پیاز در شهر کرج مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد ۱۵ نمونه به طور تصادفی از خاک و هر قسمت از گیاهان برداشته شد، سپس بعد از شستشو، آسیاب، خشک کردن و هضم اسیدی غلظت فلزات توسط دستگاه جذب اتمی مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها سپس توسط نرم افزار SPSS آنالیز شدند.
یافتهها: نتایج بدست آمده نشان داد که برگ های اسفناج، پیاز، کلم و کاهو از غلظت بالاتری از فلزات کروم، منگنز و آهن نسبت به ساقه و ریشه برخوردار هستند و بالعکس ریشه این گیاهان از کمترین غلظت این فلزات برخوردار بودند. در خاک نیز غلظت فلزات آهن، کروم و منگنز به ترتیب mg/kg 11.87، ۳.۹۹ و ۱۷.۷۸ بود. این پدیده ناشی از انتقال بالای این فلزات بیشتر به قسمتهای هوایی به ویژه برگ های گیاه است. در این مطالعه همچنین مشخص شد که غلظت فلزات کروم، منگنز و آهن در تمامی گیاهان مورد مطالعه بالاتر از حد استاندارد FAO/WHO (mg/kg) 0.15، ۰.۳ و ۰.۳ به ترتیب برای فلزات کروم، آهن و منگنز) بود.
نتیجهگیری: به دلیل بالا بودن غلظت فلزات کروم، منگنز و آهن در سبزیجات مطالعه شده در شهر کرج، مصرف این گونه سبزیجات توسط شهروندان، بایستی توسط سازمانهای نظارتی مورد توجه قرار گیرد.
واژههای کلیدی : فلزات سنگین ، سبزیجات ، جذب اتمی ، شهر کرج
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>
لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی میزان فلزات سنگین در قسمت های مختلف برخی از سبزیجات مصرفی شهر کرج ” از لینک زیر استفاده نمایید.