توضیحات :
فصلنامه سلامت و محیط زیست
دوره ۱ – شماره ۲ – سال ۱۳۸۷
نویسندگان : روح الله رستمی ، امیر نبئی ، اکبر اسلامی
چکیده :
زمینه و هدف:امروزه تولید ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی یکی از روش های مناسب دفع پسماندهای غذایی به شمار می رود که محصول آن به عنوان کودی سودمند در کشاورزی و باغداری کاربرد دارد، از طرفی این فرآیند علاوه بر تولید کود مفید کشاورزی محصولات جانبی نیز دارد که یکی از آنها خود کرم ها می باشند که با پرورش آنها می توان از این موجودات در انواع محصولات به خصوص در تولید غذای طیور و ماهی استفاده کرد. لذا تعیین شرایط بهینه انجام فرآیند ورمی کمپوست پسماندهای غذایی و همچنین رشد کرم ها در این پسماندها حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه تعیین حدود دما و رطوبت بهینه رشد کرم ها و پیشرفت فرآیند در تولید ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی بود.
روش بررسی: در این مطالعه از کرم های گونه (Eisenia foetida) ای زنیا استفاد شد. انجام فرآیند در محیط های کوچک به اندازه گلدان به ارتفاع cm15و قطرcm12 و به مدت یک ماه صورت گرفت، سه بازه دمایی ۵-۱۵، ۱۵- ۲۵و ۲۵-۳۵ درجه سانتیگراد و سه بازه رطوبتی ۵۵-۶۵% ، ۶۵-۷۵% و۷۵-۸۵% استفاده شد.
یافته ها: برای آنالیز آماری نتایج از آزمون چند متغیره استفاده شد که تحلیل نتایج نشان دهنده معنی دار بودن تاثیر دما و رطوبت بر نسبت C:N در فرآیند می باشد .(Pvalue<0.05)
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که دمای ۱۵-۲۵ درجه سانتی گراد برای انجام فرآیند مناسب تر می باشند. بر طبق نتایج با افزایش یا کاهش دمای محیط، مانند فصل زمستان و تابستان، نگهداری رطوبت در حد ۶۵-۷۵% در انجام بهتر فرآیند موثر است. با توجه به نتایج به دست آمده، همچنین به نظر میرسد که دمای ۱۵-۲۵ درجه و رطوبت ۶۵-۷۵% برای رشد کرم ها شرایط بهتری باشد.
واژههای کلیدی : ورمی کمپوست ، پسماندهای غذایی ، Eisenia foetida ، دمای بهینه ، رطوبت بهینه ، ای زنیا فتیدا
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>