کل 26853
1

بررسی تغییر سبک زندگی کارورزان پزشکی پس از نوبت کاری؛ یک کوهورت آینده نگر

  • کد خبر : 59362
  • 08 مهر 1401 - 14:42
بررسی تغییر سبک زندگی کارورزان پزشکی پس از نوبت کاری؛ یک کوهورت آینده نگر

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۱۸ – شماره ۱ – سال ۱۴۰۰

 

نویسندگان : فائزه زینتی ، مریم نیک پور ، آرام تیرگر

 

چکیده :

مقدمه: دانشجویان رشته پزشکی در دوره کارورزی خود ناگزیرند بخشی از آموزش و خدمات خود را در ساعات شب، به‌صورت شیفت‌های طولانی مدت و نوبت‌کاری کسب یا ارائه کنند. نوبت کاری می تواند به سلامت انسان آسیب رساند. لذا این مطالعه با هدف  تعیین ارتباط نوبت‌کاری با سبک زندگی دانشجویان پزشکی مقطع کارورزی به صورت آینده‌نگر طراحی شد.

روش‌ بررسی: این مطالعه به صورت آینده‌نگر (کوهورت) در میان دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. دانشجویان ورودی سال ۱۳۹۱  پرسشنامه سبک زندگی LSQ (Life Style Questionnaire) ایرانی شده دارای ۱۰ بعد را تکمیل کردند. نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد. در ابتدا ۹۲ دانشجویی که سال آخر دوره کارآموزی خود را می‌گذراندند، پرسشنامه‌های پژوهش را تکمیل نمودند. سپس مجددا ۹ ماه بعد همین پرسشنامه در اختیار این دانشجویان (۶ ماه بعد از دوره کارورزی) آنان قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS  ویرایش ۱۶ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

یافته‌ها: میانگین سنی دانشجویان ۱۱۴/۱±۲۳ سال بود. از ۹۲ دانشجو، ۶۱ نفر (۶۷%)  دختر و ۳۱ نفر (۳۳%) پسر و ۲۱ درصد از دانشجویان متاهل بودند.. نتایج مطالعه نشان داد که نوبت‌کاری منجر به کاهش معنی دار نمره کلی سبک زندگی در کارورزان پزشکی به اندازه ۱۲ واحد شد (۰۰۱/۰>P). بیشترین کاهش مربوط به مؤلفه سلامت جسمانی بود (۰۰۱/۰>P). همچنین نوبت‌کاری منجر به کاهش انجام فعالیت‌های ورزشی و توجه به تندرستی (۰۰۱/۰>P)، کاهش توجه به وضعیت تغذیه و کنترل وزن (۰۰۳/۰>P) و کاهش توجه به پیشگیری از بیماری‌ها (۰۰۱/۰>P) به‌طور معناداری شده است. شایان ذکر است که نویت کاری سلامت روان‌شناختی، معنوی و اجتماعی کارورزان را به‌طور معناداری کاهش داد (۰۰۴/۰>P ،۰۰۳/۰>، ۰۱۸/۰>P)، منجر به افزایش استفاده از داروها و مواد مخدر در کارورزان پزشکی شده است (۰۳۵/۰>P) و توجه به سلامت محیطی را در کارورزان به‌طور معنی‌داری کاهش داده است (۰۰۱/۰>P)؛ اما نتوانسته منجر به افزایش میزان حوادث در بین کارورزان شود (۳۱۴/۰>P). در این مطالعه ارتباط معناداری میان متغیرهای جمعیت شناختی و سبک زندگی یافت نشد (۰۵/۰>p).

نتیجه گیری: نوبت کاری با کاهش میانگین نمرات سبک زندگی در کارورزان پزشکی ارتباط دارد. از این رو آموزش دانشجویان پزشکی در رابطه با ارتقاء سبک زندگی و اثرات و راه‌های مقابله با مشکلات نوبت‌کاری به همراه اجرای برنامه‌ریزی صحیح الگوی نوبت‌کاری توصیه می‌شود.

 

واژه‌های کلیدی : سبک زندگی ، دانشجویان پزشکی ، نوبت کاری

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی تغییر سبک زندگی کارورزان پزشکی پس از نوبت کاری؛ یک کوهورت آینده نگر ” از لینک زیر استفاده نمایید.

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=59362

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.