کل 26875
1

بررسی اثرات احداث سد طالقان بر توسعه فیزیکی مناطق مسکونی بالادست سد با استفاده از GIS/RS و ارایه مدل توسعه مناطق مسکونی

  • کد خبر : 8671
  • 01 اسفند 1396 - 0:00
بررسی اثرات احداث سد طالقان بر توسعه فیزیکی مناطق مسکونی بالادست سد با استفاده از GIS/RS و ارایه مدل توسعه مناطق مسکونی

توضیحات :

فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست

 

دوره ۱۶ ، ویژه نامه شماره ۱ ، زمستان ۱۳۹۳

 

نویسندگان: سید علیرضا پور افضل ، علیرضا قراگوزلو ، میر مسعود خیرخواه زرکش ، سعید صادقیان

 

چکیده:

زمینه و هدف: در این تحقیق هدف بر آن است که مشخص گردد آیا احداث سد بر توسعه فیزیکی مناطق مسکونی بالا دست سد اثر دارد یا خیر و اگر جواب مثبت است، آیا این توسعه بر اساس اصول علمی صورت پذیرفته است تا در نهایت مدلی ریاضی بر مبنای تحلیل ‎­­های GIS ارایه شود.

-روش بررسی و یافته ها: ابتدا جهت بررسی تغییرات توسعه فیزیکی مناطق مسکونی دو تصویر ماهواره ­ای شامل یک فریم از سنجنده pan مربوط به ماهواره IRS-1D قبل از احداث سد طالقان و یک فریم از سنجنده Liss IV (mono) ماهواره IRS-P6 بعد از احداث سد طالقان تهیه و پس از انجام تصحیحات هندسی، اقدام به استخراج محدوده­ های مسکونی گردید که مشخص شد پس از احداث سد، مناطق مسکونی از لحاظ مساحت دارای گسترش بوده ­اند. با استفاده از مطالعات انجام شده قبلی در رابطه با مدل­ های مختلف توسعه مناطق مسکونی، اقدام به ارایه یک مدل مناسب جهت توسعه کاربری مسکونی در محدوده مورد مطالعه گردید. در این مدل که از روش فازی تبعیت می­ کند، شرایط لازم و وزن ها جهت برقرار بودن وضعیت­ های مناسب و نا­ مناسب و بسیار نامناسب تعریف شد. سپس با استفاده از داده ­های موجود شامل داده ­های توصیفی، نقشه ­های رقومی ۱:۲۵۰۰۰ و دیگر مطالعات انجام شده توسط سازمان­ ها و شرکت ­های مشاور، اقدام به استخراج لایه ­های رقومی مورد نیاز ارایه شده در مدل گردید و با توجه به مدل مذکور، لایه­ های مختلف رقومی در نرم افزار ArcGIS بر روی هم قرار گرفتند. پس از مشخص شدن نتایج، مناطق بسیار نامناسب، نامناسب و مناسب توسعه کاربری مسکونی مشخص گردیدند.

بحث و نتیجه ­گیری: مناطق مسکونی که بر روی شرایط بسیار نامناسب می­ گیرند باید تخلیه و جابه­ جا شوند. اما مناطق مسکونی که در شرایط نامناسب قرار می گیرند را می توان با برنامه ریزی­ های مختلف حفظ نمود. اما هیچ منطقه مناسبی جهت توسعه بیشتر کاربری مسکونی یافت نگردید که مهم ­ترین عامل محدود کننده برای جلوگیری از توسعه کاربری مسکونی، عامل پوشش گیاهی و کاربری اراضی می باشد . لازم به ذکر است که در محدوده ­های مسکونی موجود که در شرایط مناسب  قرار می ­گیرند، توسعه فقط در همان محدوده ­ها و بیشتر به صورت افزایش تراکم ارتفاعی پیشنهاد می­ گردد که این پیشنهاد خود نیازمند مطالعات جامع تر( مانند مطالعات ارزیابی زیست محیطی و …) و بر اساس طرح­ های توسعه شهری و روستایی می­ باشد.

 

واژه های کلیدی: GIS ، RS ، مدل توسعه مناطق مسکونی ، سد

 

 << ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>  

مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی
مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی
مجید عباسپور؛ عبدالرضا کرباسی؛ عاتکه پهلوان؛ حمید رحیمی پور انارکی؛ سعید مطهری
بهاره آذروند؛ ستار انوریا
قاسمعلی عمرانی؛ امیرحسین جاوید؛ الهام رمضانعلی

لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی اثرات احداث سد طالقان بر توسعه فیزیکی مناطق مسکونی بالادست سد با استفاده از GIS/RS و ارایه مدل توسعه مناطق مسکونی ” از لینک زیر استفاده نمایید.

فاطمه مهدیزاده سراج؛ محمد مهدی دانش؛ هانیه صنایعیان

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=8671

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.