کل 26876
3

تحلیل مکانی خشک سالی و پدیده مهاجرت در جوامع روستایی ایران در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵

  • کد خبر : 37785
  • 02 دی 1399 - 13:55
تحلیل مکانی خشک سالی و پدیده مهاجرت در جوامع روستایی ایران در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵

توضیحات :

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها

 

دوره ۸ – شماره ۳ – سال ۱۳۹۹

 

نویسندگان : ساناز سهرابی زاده  ، امیرحسین بهرام‌زاده

 

چکیده :

سابقه و هدف: خشک‌سالی به‌عنوان یک مخاطره طبیعی در هر منطقه‌ای با میزانی متفاوت رخ می‌دهد و به همان نسبت بر منابع انسانی و مادی جامعه تاثیرگذار است. در کشورهای در حال توسعه پیامدهای منفی خشک‌سالی، خصوصا خسارات اقتصادی، بیشترین تاثیر را بر جمعیت روستایی دارد. از این‌رو برخی از خانوارهای روستایی ابزار مهاجرت را به‌عنوان یک راهبرد مهم برای مقابله و سازگاری با اثرات ناشی از خشک‌سالی انتخاب می‌کنند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل خشکسالی در ارتباط با ابعاد اجتماعی همانند بی‌کاری و مهاجرت در جمعیت روستایی در ساله‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ انجام شد.

 

روش بررسی: این مطالعه مقطعی در دو مرحله‌ی تهیه بانک اطلاعاتی و تحلیل مکانی انجام شد. داده‌های مربوط به خشک‌سالی براساس نمایه SPI از سازمان هواشناسی ایران و همچنین مرکز ملی تحقیقات خشکسالی و داده‌های مربوط به شاخص‌های اجتماعی-اقتصادی از مرکز آمار ایران به عنوان منبع اصلی و وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی به عنوان منبع تکمیلی جمع‌آوری شد. بانک داده‌ها در نرم‌افزار اکسل ایجاد شد و در مرحله بعد نقشه‌ها بر اساس تقسیمات استانی و معیارهایی از قبیل خشک‌سالی، مهاجرت، اشتغال و کشاورزی با تمرکز بر روستاها در سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ و با استفاده از نرم‌افزار ArcGIS براساس روش طبقه‌بندی فواصل مساوی مورد تجزیه و تحلیل قرار‌گرفتند.

یافتهها: بررسی میزان جمعیت روستاها در دو دوره ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵، کاهش ۶۷/۲ درصدی از سهم جمعیت روستایی در کشور را نشان داد. هر چند مجموع خشک‌سالی کل کشور در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۰ به میزان ۲۱/۱۹ درصد کاهش یافته بود اما سهم کشاورزی در سال ۱۳۹۵ نسبت به دوره قبل کاهش ۱/۲ درصدی را تجربه کرده بود. با در نظر گرفتن کاهش ۶۷/۲ درصدی از سهم جمعیت روستایی در سال ۱۳۹۵، در این سال نسبت به سال ۱۳۹۰ جمعیت بی‌کار روستاها شاهد افزایش ۹۷/۲درصدی بوده‌است. در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۰ سهم شهرها در مقابل سهم روستاها از میزان مهاجرت وارده افزایشی برابر با ۷۷/۳ درصدی داشته بود که نشان از افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها بوده‌است.

نتیجهگیری: در مجموع، همزمان با استمرار خشک‌سالی‌های گسترده در روستاها، کسب و کارهای کشاورزی روستائیان از بین رفته و بی‌کاری آن‌ها را به دنبال خواهد داشت. بی‌کار شدن بخش قابل توجهی از روستائیان، مهاجرت‌های گسترده به شهرها را در پی داشته و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، سلامتی، سیاسی و محیطی را در کوتاه مدت و بلند مدت بر پیکره مناطق شهری و روستایی وارد می‌نماید. در این راستا تخصیص بودجه‌های اقتصادی مناسب توسط مدیران و سیاستگزاران در راستای برنامه‌ریزی و تدوین سیاست‌های سازگاری و تطابق جمعیت روستایی با پدیده خشک‌سالی، کمک قابل توجهی به کاهش پیامدهای ناشی از خشک‌سالی، از بین رفتن کشاورزی و بی‌کاری در روستاهای کشور خواهد داشت.

 

واژه‌های کلیدی : خشکسالی ، مهاجرت ، GIS ، کشاورزی ، اشتغال ، بی‌کاری

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=37785

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.