توضیحات :
فصلنامه سلامت و محیط زیست
دوره ۱۰ – شماره ۴ – سال ۱۳۹۶
نویسندگان : محمد هادی دهقانی ، غلامرضا جاهد خانیکی ، رمضان فلاح ، نرگس خدامرادی وطن ، لیلا تابنده
چکیده :
زمینه و هدف: فلزات سنگین از عناصر سمی هستند که میتوانند وارد غذا شوند و بر سلامتی افرادی که غذاهای آلوده را مصرف میکنند اثر بگذارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی غلظت فلزات سنگین در میوه و برآورد میزان مواجهه با فلزات سنگین از طریق مصرف میوه انجام گردید.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی با انجام نمونه برداری تصادفی تعداد ۶۰ نمونه (۳۵ نمونه میوه سیب و ۲۵ نمونه میوه زردآلو) از باغهای اطراف شهرهای زنجان و ماهنشان در سال ۹۵ گرفته شد و غلظت عناصر سرب، کادمیوم، روی و مس با دستگاه جذب اتمی اندازهگیری گردید. تجزیه و تحلیل آماری نیز با نرم افزار SPSS صورت پذیرفت.
یافتهها: میانگین غلظت عناصر در نمونهها به ترتیب: فلز سرب (mg/kg wet weight ۰/۱۲۱)، کادمیوم (mg/kg wet weight ۰/۰۵۲)، روی ( mg/kg dry weight ۱۰/۶۳) و مس mg/kg dry weight)۴/۹۹) بود. میانگین غلظت فلز سرب در سیب و زردآلو به ترتیب ۰/۱۷و mg/kg wet weight ۰/۰۵۷، کادمیوم ۰/۰۸ و mg/kg wet weight ۰/۰۰۳، روی ۹/۱۵ و mg/kg dry weight ۱۲/۷، مس ۴/۴ و mg/kg dry weight۵/۸۳ بهدست آمد. ۲۸/۳ درصد از نمونهها آلودگی به سرب، ۱۳/۳ درصد آلودگی به کادمیوم و ۳/۳ درصد آلودگی به روی داشتند، آلودگی به مس بیشتر از حد مجاز دیده نشد. غلظت عناصر در شهر زنجان بیشتر از ماهنشان بود. غلظت سرب و کادمیوم در میوه سیب بالاتر از زردآلو و روی و مس در زردآلو بیشتر از سیب بود.
نتیجهگیری: آلودگی به فلزات سنگین غالبا در نمونههای متعلق به باغهای اطراف کارخانهها و معادن سرب و روی دیده شد. ولی با مصرف این میوهها مطابق با سرانه اعلام شده در استاندارد ملی، ریسک ابتلا به بیماریهای غیر سرطانی وجود ندارد.
واژههای کلیدی : سیب ، زردآلو ، فلزات سنگین ، زنجان
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>
لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی فلزات سنگین در میوههای سیب و زردآلوی باغهای شهرستانهای زنجان و ماهنشان استان زنجان در سال ۹۵ ” از لینک زیر استفاده نمایید.