کل 26907
2

ارزیابی و کنترل صدا در کمپرسورخانه واحد احیاء ۲ یکی از صنایع فلزی خوزستان

  • کد خبر : 25563
  • 03 اسفند 1398 - 4:35
ارزیابی و کنترل صدا در کمپرسورخانه واحد احیاء ۲ یکی از صنایع فلزی خوزستان

توضیحات :

مجله علمی پژوهشی سلامت کار ایران

 

دوره ۱۶ – شماره ۱ – سال ۱۳۹۸

 

نویسندگان : غلامعباس شیرالی ، ساناز کریم پور ، داود افشاری

 

چکیده :

زمینه و هدف: بدون تردید، صدا و ارتعاش از معضلات اساسی دنیای صنعتی بوده و خیل عظیمی از افراد در محیط کار خود یا در محل زندگی در معرض آسیب های ناشی از آنها قرار دارند. هدف مطالعه حاضر نیز ارزیابی و کنترل صدا و کاهش مخاطرات ناشی از آن در واحد احیاء ۲ یکی از صنایع فلزی خوزستان می باشد.

روش بررسی: این مطالعه در دو مرحله اجرا شد:  مرحله اول: ارزیابی صدا. برای این منظور ابتدا تراز کلی فشار صوت در محل­های کار یا تردد کارگران اندازه­ گیری شد. تراز کلی فشار صوت با روش ایستگاه بندی در دو حالت کمپرسور روشن و خاموش (برای تعیین صدای زمینه و فرکانس غالب)، تعیین شد. همچنین برای تعیین فرکانس غالب در زمان روش بودن کمپرسور، اقدام به آنالیز تراز فشار صوت در فرکانس­های اکتاو باند گردید. اندازه گیری ها با دستگاه B&K مدل  ۲۲۳۱  انجام شد. دستگاه قبل و بعد از اندازه گیری به وسیله کالیبراتور B&K مدل ۴۲۳۰  برای صحت اندازه گیری ها کالیبره  شد. مرحله دوم: کنترل صدا. در این مرحله با استفاده از اطلاعات مرحله قبل اقدام به کنترل صدا در ناحیه ­ی در، فن­ های دیواری و نورگیر سقف با نصب مافلر بر روی فن­ها، تغییر ساختار در و پنجره­ی سقفی گردید.

یافته ­ها: در داخل اتاقک کمپرسور، تراز کلی فشار صوت ۲/۱۰۶ دسی­بل A و فرکانس غالب ۲۵۰ هرتز در شبکه خطی Lin تعیین شد. تراز کلی فشار صوت در محوطه اطراف کمپرسور ۳/۹۴ دسی­بل A و فرکانس غالب نیز ۲۰۰۰ هرتز بود. برای کنترل صدا در ناحیه­ ی فن­ ها با توجه به ارزیابی صدا و فرکانس غالب، مافلرهای نوع جذبی مدور با  یک هسته مرکزی انتخاب گردید. جاذب مورد استفاده نیز پشم شیشه با توری نگه دارنده بود. برای کنترل صدا در ناحیه­ی درها و دریچه­های سقفی، از دری به ابعاد ۹۰/۳× ۱۳/ ۲  متر با ورقی از جنس فولاد به ضخامت ۵/۱ میلی متر و جاذب ۴۰ میلی متری پشم شیشه و یک پنجره سقفی نیز با همین مشخصات ولی ابعاد ۳/۴ ×۴/۲ متر و قطر مش ۷ میلی متر استفاده شد. نتایج بدست آمده قبل و بعد از اجرای این پروژه نشان از یک کاهندگی قابل قبول دارد (۸/۹۱%).  میانگین تراز فشار صوت اصلی قبل از کنترلdB۹۵  بود که بعد از کنترل مقدار مذکور به dB ۲/۸۷ کاهش یافت که این مقدار در مقایسه با میانگین مقدار تراز فشار صوت زمینه که مقدار آن dB ۴/۸۶ تعیین شد، یک رقم معقول و منطقی می باشد.

نتیجه­ گیری: نتایج مطالعه نشان داد که عامل اصلی نشت صدای کمپرسور به محوطه بیرون، درب، پنجره ­های دیواری و سقفی بودند که اجرای روش کنترلی مذکور باعث کاهش صدا  تا حد قابل قبولی در این بخش شد، ولی به دلیل بالا بودن تراز صوتی زمینه، حتی پس از اجرای روش کنترلی نیز تراز فشار صوت رقمی بالاتر از حد مجاز را نشان داد.  بنابراین، برای کاهش صدای زمینه تا حد مجاز و حفاظت کارگران در مقابل صدا پیشنهاداتی نظیر ارزیابی و کنترل منابع دیگر تولید صدا(مثل حرکت سیال در لوله ها)، استفاده از گوشی های حفاظتی و نحوه انتخاب درست آنها ارایه گردید.

 

واژه‌های کلیدی : ارزیابی صدا ، کنترل صدا ، کمپرسور ، تراز فشار صوت

 

 << ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >> 

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=25563

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.