توضیحات :
فصلنامه علمی تخصصی طب کار
دوره ۳ – شماره ۴ – سال ۱۳۹۰
نویسندگان : مهدی اصغری ، علی امیدیانی دوست ، احسان فرورش
چکیده :
مقدمه: اختلالات اسکلتی عضلانی در اثر اختلال یا آسیب به ماهیچهها، تاندونها، رباطها، مفاصل، اعصاب، رگهای خونی و بافتهای نرم به وجود میآید. این اختلالات وابسته به فاکتورهایی همچون نوع کار، تکرار کار، شدت و مدت زمان انجام کار میباشد. صنایع غذایی از جمله صنایعی هستند که نوع کار انجام شده در آن در بردارنده حرکات تکراری میباشد، پس لازم است به منظور جلوگیری از ایجاد این عوارض میزان شیوع این اختلالات در اندامهای مختلف بررسی شود.
روش بررسی: مطالعه توصیفی ـ تحلیلی حاضر به منظور بررسی شیوع اختلالات اسکلتی ـ عضلانی در اندامهای مختلف و عوامل موثر بر آنها در کارگران یکی از صنایع تولیدی مواد غذایی انجام شد. بدین منظور بر اساس نمونهگیری تصادفی ساده ۲۰۰ نفر از کارگران این صنعت مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور تعیین شیوع علائم اختلالات اسکلتی ـ عضلانی از پرسشنامه نوردیک و جهت مشخص نمودن نواحی گوناگون بدن، در کنار آن از پرسشنامهbody map استفاده گردید، سپس دادههای به دست آمده توسط نرمافزار spss ویراست ۱۸ تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که در افراد مورد مطالعه بیشترین شیوع علائم طی ۱۲ ماه گذشته مربوط به ناحیه کمر بوده است. آزمون کای اسکوئر نشان دهنده ارتباط معنیدار بین جنس و شیوع علائم در نواحی کمر و پشت، شانه و آرنج کارگران مورد مطالعه بود اما در گردن، ران، زانو و پا هیچ گونه اختلاف معناداری در دو جنس دیده نشد.
نتیجهگیری: شیوع علائم در زنان بیشتر از مردان بود و زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی ـ عضلانی در آینده نزدیک در نواحی کمر و پشت، شانه و آرنج هستند.
واژههای کلیدی : اختلالات اسکلتی ـ عضلانی ، کارگران صنایع غذایی ، پرسشنامه نوردیک ، پرسشنامه body map
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>