توضیحات :
فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست
دوره ۱۸ ، شماره ۳ – شماره پیاپی ۷۰ ، پاییز ۱۳۹۵
نویسندگان: سهیل سبحان اردکانی ، مریم یونسیان ، سعید جامه بزرگی
چکیده:
زمینه و هدف : امروزه امنیت غذایی یکی از مسایل مهم برای مصرف کنندگان محصولات کشاورزی است . بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین غلظت باقی مانده سم دیازینون در محصول کدوسبز انجام یافته است .
روش بررسی : ١٠ نمونه کدوسبز از گلخانه ها و همچنین بازار مصرف شهر همدان تهیه شد. سپس نمونه ها خرد شده و پس از اضافه کردن استون و هم زدن آن ها، صاف شدند. به محلول صاف شده ، سدیم سولفات و چند مرتبه دی کلرو متان اضافه شد و پس از ٢ فازی شدن ، فاز پایینی جدا شده و تا زمان رسیدن این فاز به حد ٢ میلی لیتر، محلول در دستگاه آون قرار گرفت . سپس باقی مانده سم در نمونه ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در ٣ تکرار قرائت شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم افزار SPSS انجام یافت .
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت باقی مانده سم در نمونه ها به ترتیب ٠/٠٠۶±٠/١٠۵، ٠/٠٠٣±٠/٠٩٣، ٠/٠١٣±٠/١۴٩، ٠/٠٢٧±٠/١۵٩، ٠/٠١٣±٠/١۵١، ٠/٠١٨±٠/١۴٧، ٠/٠٠۶±٠/١١٩، ٠/٠١٣±٠/١٧١، ٠/٠١٨±٠/١۵٧ و ٠/٠٢٧±٠/١۴٠ میلی گرم در کیلوگرم و بیش از حد استاندارد کمیسیون Codex و اتحادیه اروپا می باشد. همچنین مقایسه میانگین غلظت باقی مانده سم بین نمونه ها بیان گر وجود اختلاف معنی دار بین تمام نمونه ها بود (٠٠۵>P).
بحث و نتیجه گیری : با توجه به این که میانگین غلظت باقی مانده سم دیازینون در محصول کدوسبز بیش از استانداردهای بین المللی بود، لذا لزوم اندیشیدن تمهیداتی در این خصوص و به ویژه آموزش کشاورزان به منظور استفاده صحیح و اصولی از نهاده های کشاورزی برای اطمینان بیش تر از حفظ سلامتی مصرف کنندگان بیش از پیش ضروری به نظر می رسد.
واژه های کلیدی: دیازینون ، امنیت غذایی ، کدوسبز ، همدان
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>
مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی |
مرتضی خسروی؛ محمد ربانی؛ محمدرضا اله قلی قصری؛ محمد جواد ابراهیمی زرندی |
مجید عباسپور؛ عبدالرضا کرباسی؛ عاتکه پهلوان؛ حمید رحیمی پور انارکی؛ سعید مطهری |
بهاره آذروند؛ ستار انوریا |
قاسمعلی عمرانی؛ امیرحسین جاوید؛ الهام رمضانعلی |
فاطمه مهدیزاده سراج؛ محمد مهدی دانش؛ هانیه صنایعیان |
لطفا برای دانلود مقاله ” ارزیابی غلظت باقیمانده سم ارگانو فسفره دیازینون در محصولات گلخانهای (مطالعه موردی : کدو سبز) ” از لینک زیر استفاده نمایید.