توضیحات :
فصلنامه سلامت و محیط زیست
دوره ۵ – شماره ۳ – سال ۱۳۹۱
نویسندگان : محمدعلی حسینپور فیضی ، محمد مسافری ، سعید دستگیری ، معصومه مهدیپور ، احمد کوشا
چکیده :
زمینه و هدف: دریافت غلظتهای بالای فلوراید در آب آشامیدنی باعث فلوروزیس دندانی میشود. در مطالعه حاضر شیوع فلوروزیس در جوامع روستایی استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: سه روستای باشسیزکوه بستان آباد (mg/L= 0.12 غلظت فلوراید آب آشامیدنی)، نقاره کوب جدید اهر (mg/L 0.6 منبع آب فعلی، mg/L 1.4-1.1 منبع قدیمی)، قره بلاغ جلفا (mg/L 0.35 منبع آب فعلی، mg/L 2.4 منبع قدیمی)، به ترتیب به عنوان سطوح مواجهه پایین، متوسط و زیاد به فلوراید انتخاب و کلیه ساکنین بالای ۶ سال روستا معاینه گردیدند. کیفیت منابع آب از طریق سوابق و همچنین انجام آنالیزهای جدید تعیین گردید.
یافتهها: در ۶۲.۷% افراد فلوروزیس دندانی مشاهده شد. در ۳۱.۵ % از افراد فلوروزیس درجه۱، در ۲۲.۴% فلوروزیس درجه۲، در ۷.۷% فلوروزیس درجه ۳ و در ۴ نفر نیز فلوروزیس درجه ۴ مشاهده شد. در روستاهای قره بلاغ، نقاره کوب و باشسیزکوه به ترتیب ۸۳.۸% ، ۷۰.۵% و ۳۲.۵% افراد دارای درجاتی از فلوروزیس بودند. از نظر آماری (ANOVA) تفاوت معنیداری در میانگین شیوع فلوروزیس بین سه روستا وجود داشت (۰.۰۰۱>P). فلوروزیس هم در دندانهای دایمی و هم دندانهای شیری مشاهده گردید. متوسط شاخص تجمعی فلوراید در افراد دارای فلوروزیس در مقایسه با افراد بدون فلوروزیس به ترتیب برابر با mg 22660.2 و ۴۷۴۳.۲ بود که بین این شاخص و فلوروزیس همبستگی وجود داشت (۰.۴۱۳=413R).
نتیجهگیری: در هر سه روستای بررسی شده حتی روستای باشسیزکوه بستان آباد درجات مختلف فلوروزیس دندانی وجود داشت. لازم است ارگانهای مسئول در ارتباط با دریافت فلوراید از آب آشامیدنی نگاه و رویکرد جدیدتری داشته باشند.
واژههای کلیدی : فلوروزیس دندانی ، فلوراید ، آب آشامیدنی ، استان آذربایجان شرقی ، اپیدمیولوژی محیطی
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>
لطفا برای دانلود مقاله ” تعیین میزان شیوع فلوروزیس در جوامع روستایی استان آذربایجان شرقی ” از لینک زیر استفاده نمایید.










