کل 30673
2

بررسی وضعیت عوامل مستعد کننده و شیوه های پیشگیری از اختلالات ناشی از گرما در کشاورزان

  • کد خبر : 10128
  • 19 اسفند 1395 - 0:00
بررسی وضعیت عوامل مستعد کننده و شیوه های پیشگیری از اختلالات ناشی از گرما در کشاورزان

توضیحات :

فصلنامه بهداشت و ایمنی کار

 

دوره ۱ – شماره ۱ – سال ۱۳۹۰

 

نویسندگان : آرام تیرگر ، ارسلان شیرویه ، محمود حاجی احمدی ، سید رضا حسینی

 

چکیده :

مقدمه: کار در هوای آزاد و طی فصل گرم مانند شرایطی که کشاورزان، به‌ ویژه طی فصل برداشت برنج، با آن روبه‌ رو هستند، با خطر گرما و رطوبت زیاد و به طبع آن ظهور انواع گوناگونی از اختلالات ناشی از فشار گرمایی روبروست. هدف از انجام این بررسی، تعیین وضعیت عوامل مستعد کننده و شیوه های پیشگیری از اختلالات ناشی از گرما در گروهی از کشاورزان به‌ ویژه طی فصل برداشت برنج بوده است.

روش کار: طی یک مطالعه مقطعی، ۳۴۰۰ تن از کشاورزان یکی از شهرهای ساحلی استان مازندران (شهر سرخرود) مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه ها به‌صورت تصادفی و خوشه ای از میان کشاورزان ۴۲ روستای این منطقه انتخاب گردیدند. اطلاعات مورد نظر با استفاده از یک فرم، متناسب با اهداف پژوهش جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS به کمک شاخص‌های آمار توصیفی و هم‌ چنین آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری نتایج ۰۵/۰>p در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: پردازش داده ها نشان داد میانگین سن و سابقه کار کشاورزان به ترتیب ۹/۱۱±۸/۴۲۲ و ۲/۱۳±۲۶ سال و نسبت بی‌سوادی ۳۴۴ درصد بوده است. سنجش شاخص توده بدن گویای آن بوده که بیش از ۵۰ درصد از کشاورزان با مشکل اضافه وزن یا چاقی روبه‌ رو بوده و حدود ۱۵ درصد حداقل به یک بیماری مزمن نظیر بیماری قلبی عروقی، کلیوی، دیابت یا فشار خون مبتلا بوده اند. تقریباً ۹۵ درصد از آنان از ضرورت آشامیدن آب پیش از شروع بکار و کلیه کشاورزان از ضرورت جایگزینی املاح به‌عنوان اقدام پیشگیری بی اطلاع بودند. انجام آزمون آماری کای دو بر روی متغیر سردرد به‌عنوان شایع‌ ترین علامت و یکی از علایم اولیه اختلالات ناشی از گرما، با دیگر متغیرهای مستعد کننده اختلالات، فاقد اختلاف معنی دار آماری بوده است.

نتیجه گیری: یافته ها گویای آنند که کشاورزان مورد بررسی طی فصل تابستان با توجه به عواملی چون توزیع سنی، تحصیلات، شاخص توده بدن، میزان آگاهی های بهداشتی، وضعیت مصرف دارو و ابتلاء به بیماری های مزمن، بسیار مستعد ابتلاء به انواع اختلالات ناشی از گرما هستند و از سویی آگاهی مطلوبی از عوامل مستعد کننده و شیوه های پیشگیری ندارند. بنابراین، آموزش علایم اولیه و اقدامات کنترلی به منظور حفظ سلامت کشاورزان ضروری است

 

واژه‌های کلیدی : آگاهی ، اختلالات ناشی از گرما ، کشاورزان ، فشار گرمایی

 

<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>

دانلود فایل

لینک کوتاه : https://hsenk.ir/?p=10128

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.