توضیحات :
فصلنامه سلامت و محیط زیست
دوره ۱۰ – شماره ۳ – سال ۱۳۹۶
نویسندگان : محمد آبادی ، عباسعلی زمانی ، عبدالحسین پری زنگنه ، یونس خسروی ، حمید بدیعی
چکیده :
زمینه و هدف: آلودگی جیوه در اکوسیستم های دریایی یک تهدید بزرگ برای سلامت انسان در کشورهای توسعه یافته همانند ایران است. از جمله راه های ورود جیوه به بدن انسان مصرف ماهی و غذاهای دریایی است. پس از ورود جیوه به بدن انسان، جیوه به متیل جیوه تغییر می یابد و سبب اختلال هایی همچون اختلال های عصبی، نقص در باروری، نارسایی کلیه، بیثباتی روانی، التهاب لثه، تشنج و تنش می شود. هدف پژوهش حاضر اندازهگیری غلظت جیوه در اکوسیستم آبی دریای خزر (آب و ماهی) است تا بتوان نتیجه این مطالعه را در حفاظت از سلامت انسان و کاهش آسیب های ناشی از جیوه بهکار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه به منظور ارزیابی غلظت جیوه در آب، از ۳۶ ایستگاه و از چهار گونه ماهی صید شده از سواحل جنوبی دریای خزر ۳۳ نمونه بافت کبد و ۳۳ نمونه بافت خوراکی جمع آوری شد. در سنجش غلظت جیوه در نمونه های آب و ماهی از دستگاه ولتامتر پلارواگراف و جذب اتمی کوره گرافیتی استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت جیوه در نمونه های آب μg/L ۱/۶۹۷، در بافت خوراکی ماهی ۶۸/۶۳۶ و در بافت کبد μg/g.dw ۱۲۵/۶۰۶ است. نتایج حاصل از فاکتور تجمع زیستی نشان میدهد غلظت جیوه از آب به ماهی در دامنه ۱۴-۸۰ برابر قرار دارد و غلظتهای بیشینه از جیوه در نمونههای آب و ماهی در سواحل غربی دریای خزر مشاهده شده است.
نتیجه گیری: بیش از ۵۸ درصد ایستگاههای نمونه برداری شده از آب دریای خزر بر طبق استانداردهای US.EPA و SPPA به عنصر جیوه آلوده هستند و میانگین غلظت جیوه در نمونه های ماهی کمتر از استانداردهای WHO و EPAاست.
واژههای کلیدی : اکوسیستمهای دریایی ، دریای خزر ، آلودگی آب ، ماهی ، جیوه
<< ادامه مطلب را در فایل پیوست مطالعه فرمایید >>
لطفا برای دانلود مقاله ” بررسی غلظت جیوه در آب و ماهی های سواحل جنوبی دریای خزر ، ایران ” از لینک زیر استفاده نمایید.